Srpski književni glasnik

1160 СРпски Књижевни Гласник. битни савез религије и појезије у загревању душе п у подстицању духа људског, остао је моћан у свима ипсторијеким временима; у свима религијама обреди врше се певањем.

"Од евих снага човекових најдоцнија, свест, најелаOnja Je OJ евих; творачка моћ свести човекове ограничена је на најмањи део ствари. Ове историјске творевине и тековине човекове јесу само производ несвести. Сва велика открића и проналасци у историји, учињени су невољно, те привидно случајно; свима великим идејама зачетак је у несвесној радњи духа. Као што је све велике творевине човекове у историји створила несвест, тако је несвесно постао и развио се п језик, најраније п по томе најмоћније оруђе ума, најмоћнији основ и услов историје човекове, свега прогреса ума људског. Језик је омогућио традицију, наслеђе стеченог и континуитет у историји, без чега се ни историја човекова, нити икакав прогрес у њој не би могао ни замислити ни разумети. Језик је први основ п услов појезије, наука, философије, друштва људског, које би без њега било немогућно. Први проналасци и открића човекова — ватра, оруђа, језик, писме, металургија, земљорад, одређују и условљују цео потоњи историјски живот човечанства; они су најмоћнији подетицаји свега прогреса човекова; они су темељ на коме се диже сва историја човекова.

Обухвативши све раније у историји као прошлост, она дубоко одређује цео живот појединаца, народа, ч0вечанства, и њена снага све више и непрестано расте, из столећа у столеће, из дана у дан; она је темељ све цивилизације; у прошлости су учињени, први, главни и најважнији кораци свега прогреса, у прошлости је прокрчен пут којим човечанство иде и којим ће ићи. Сва цивилизација човекова и прогрес његов омогућени су наслеђем од прошлости, наслеђем тековина ранијих времена. Корен је свакој идеји дубоко у дубини историје, те се могу добивати само као наслеђе од историје.