Srpski književni glasnik

ЗАКОН ПрРОПОРЦИЈЕ У Историји. 1161

И у области наука свака поједина наука тим моћније утиче на живот људски п на остале науке, што је раније настала и развила се, тј. што је предмет те науке ранији по постанку у времену. Према томе по снази п утицају на целокупни живот људеки и друштвени, на прво место долази астрономија, п све остале науке развиле су се само на основу астрономских закона, као што и земља добива од сунца потребну топлоту и светлост, п законе свога живота и свега на њој. Као што су астрономеки закони ранији и по томе моћнији од свих земаљских закона, и утичу на све њих; као што је небо раширено над целом земљом, тако су п закони астрономије раширени пад свима наукама. Догод је земља била центар васпоне и била непомична, дотле се појимало да су мир и непомичност п у евима другим областима живота, па и у људском друштву. Кад је земља престала да буде центар васионе, онда је с другим етварима п човек добио други, тачнији положај у свету, а појам да земља не стоји него да се окреће око сунца, унсо је појам кретања и у све области земљиног живота, па и у људско друштво, и само на основу тог појма кретања развили су се доцнији појмови прогреса и еволуције; док је земља била мирна, дотле није могло бити кретања и напретка ни у којој области њена живота, па ни у људском друштву. Сазнање законитости у астрономским појавима донело је тражење законитости и у свима земаљским, па и у људским, појавима.

Док раније науке о природним стварима и појавима уздижу моћ човека у природи, и утичу на све стране и правце живота људског, — моћ и утицај доцнијих социјалних наука ограничени су само на друштво људско, п могу мењати односе само у друштву људском, уносе u утврђују све већу правду међу људе.

Тако, пошто су особине п снаге првобитног, природног човека моћније од особина и енага социјалног човека, то је и све првобитно, природно у човеку, моћније

од доцнијег, социјалног, петоријског у њему, од хумано-