Srpski književni glasnik

1162 СРпски Књижевни Гласник.

сти, племенитости и духа. Отуд је себичност у човеку моћнија од социјалности у њему, и себични интереси индивидуа, класа, народа увек моћније одређују и крећу људе него општији, виши интереси.

Пошто природне потребе човекове стварају све друштво људско, то је и економни живот основ. свега доцнијег политичког и социјалног живота; форма и ступањ економног живота одређују форму и етупањ политичког живота, висину историјског живота; само од висине привредног развитка зариси подела природних и друштвених права људи; на њему је основан ступањ правде у друштву.

И међу економским снагама раније су моћније од доцнијих. На институцији својине, најраније економске снаге развили су се сви правни и морални односи друштвени; и на основу ње могао се развити земљорад, који је у свима временима остао најмоћнији и најсигурнији основ вишег друштва људеког. А на основу земљорада развија се трговина, чији су интереси створили новац, једно од најмоћнијих оруђа вишег саобраћаја, цивилизације и прогреса људског, као и сва остала срества саобраћаја међу људима.

Тако је и првобитно људско друштво, фамилија, остала у свима временима основ свега доцнијег вишег људског друштва, — племена, народа, држава.

Пошто је раније независније и моћније, то је све раније све апсолутније, све доцније све релативније.

(Наставиће се.)

Boxx. Кнежевић.