Srpski književni glasnik

РАЗГОВОРИ С ГЕТЕОМ.

1. О СРПСКИМ НАРОДНИМ ПЕСМАМА.

Једна од најзанимљивијих и најпоучнијих књига немачке књижевности, то су свакако „Разговори с Гетеом у последњим годинама његова живота“ од једног песника чије су песме „без велике вредности“ пи литерарног критичара чији су еппеп „у шприм круговима једва познати“, али чије је пме дапас шпром целога света познато по јединој књизи које наслов горе псписасмо. Тај је писац Јован Екерман.

Рођен 21 септембра 1792 у БВинзену, једној варошици између Линебурга wu Хамбурга, од необично сиромашних родитеља, Екерман је до своје четрнаесте године живео животом сељачке деце, водио на пашу једину краву коју су његови родитељи имали, доносио дрва за кућну потребу, ишао с оцем по околним селима продајући пантљике, конце, платно и др., и једва научио читати п пи-

ц!

сати. Једном прецртавајући коња који је био насликан на „паклу“ дувана што је његов отац кући донео вративши се спута, млади Екерман осети у себи сликареки таленат, који поче самоучки неговати. Пријатељи његова оца и иначе виђенији људи у варошици обратише пажњу на њ и дадоше му прилике да се мало више изучи. Учећи приватно латински, француски и музику, шеснаестогодишњи Екерман жељаше прећи у коју гимназију а доцније и универеитет и свршити неки редован куре као и остали дечаци његова узраста, или, што је њему још лепше изгледало, свршити какву школу сликања.

Ta му се жеља целог века не пспуни. Екерман је, због оскудице средстава u свога непрактичног духа,

! J. P. Eekermarn, Gespriche mit Goethe in den letzten Jahrem šeines Lebens. (Reclam's Univ. Bibliothek, M 2005—2010).