Srpski književni glasnik

ПОГЛЕД НА НАП1 ПРОСВЕТНО-ПОЛИТИЧКИ РАД У СТ. СРБИЈИ И МАЋЕДОНИЈИ ДО тдот ГОДИНЕ. (Кра).)

Ово су крупна, основна питања, и кад се о њима нема тачно мпшљење. онда је појмљиво, зашто ни рад у појединостима није могао Обпти нп правилан ни успешан.

Тек откад је пок. Влад. Карић прихватпо послове наше просветно-политичке радње, отпочели су се они правилније и схватати и радити. Постављен најпре за секретара Министаретва Просвете, које је у прво доба водило старање о нашим школама у Турској, оп се одмах постарао, да прибере п о њима п о свима осталцм приликама у Турској течне податке, како би тек на оенову њих могао знати, шта п гако треба да се ради. Резултат

његових испитивања изнесен је у једном опшпрном пз-

вештају, поводом којега је донета одлука да се старање о свџма овим пословима пренесе из Министарства Просвете. које је дотле о њима водило бригу. на Министајcrno Иностаних Дела. II Карић би премештен у Министарство Иностраних Дела за шефа новоствореног консуларнога одељења. У то је доба био посланик у Цариграду г. Стојан Новаковић, одличан познавалац прилика у Турској. Везани везама личног прпјатељетва, потпуно сагласни у основним мислима о раду, њих су двојица били у сталној преписци, којој је предмет био наш положај у Турској. Што се од тога доба пошло правилнијим путем, има се захвалити пихову раду. Народна Скупштина се увек показивала вољна нештедети кад су у питању велики народни задаци.

Пок. Карић је уочпо главне, m ако не све, линије у којима је пмао да се креће mam рад у Ст. Србији и