Srpski književni glasnik

ЈЕДНА ВРСТА НАУЧНЕ КЊИЖЕВНОСТИ.

ГодШИЊИ. ПЗВЕШТАЈИ СРЕДЊИХ П СТРУЧНИХ ШКОЛА У СРБИЈИ.

Ј.

Откако је Министарство Просвете 1897 године наредило да средње и стручне школе штампају евоје годишње извештаје, српска библиографија сваке године увећава се са двадесетину пових књига, чији службени део, поред тога што задовољава потребу која је изазвала министарско наређење о штампању извештаја, пружа корпених података за студију о развитку средње школе у Србији, а неслужбени донесе по коју расправу. студију или чланак из, које од научних грана.

Па и ове године већи део годишњих извештаја донео је прилога, различне садржине и вредности, који ће се, као п ранији неодштампавани радови те врете, набрзо заборавити и изгубити. А то ће бити у толико пре што је већи део овогодишњих радова у извештајима пригодна карактера, јер су писани као свечани говори приликом прославе Св. Саве и стогодишњице Српског У станка. Стога мислим да о тој врети књижевности треба рећи коју реч п показати какви су научни и књижевни прилози у извештајима, да би се потом видело колико Je оправдано њихово штампање. Али како међу овима има радова и из оних научних области, за које мој суд не може бити тачан, ја сам се овде задржао на разматрању радов; 'амо из области политичке и књижевне историје, остављајући другом, позваном, да пише о осталима.

Радова из области политичке и књижевне историје, у колико су ми за овај мах при руци, има у извештајима: треће београдске гимназије (чланчић A. Гавриловића „Сабља. Фочић-Мехмед-аге“, стр. 62—68) више женске и