Srpski književni glasnik

1900 Српски Књижевни ГЛАСНИК,

Требало би да читалачка публика, а нарочито српска омладина, прихвати са што више љубави овај симпатични лпет. Ми „Омладинеком Гласнику“ желимо бољу срећу од „Покретове“.

КЊИЖЕВНОСТ. „Еквинокциј“. — „Еквинокциј“, лепо драмско дело Г. Иве Војновића, које је раније било штампано у издању Матице Хрватске, а писац поправпо и цео четврти чин из нова израдио, те тако поправљено престављапо је почетком ове“ године у Народном Позоришту — откупила

је Српека Књижевна Задруга п увретиће га у своја издања. ·

ЧИТУЉА.

т Антон Павловић Чехов. — 2 јула ове год. умро је чувени руски приповедач Антон Павловић Чехов. Он је рођен 1560, у Таганрогу, где је у родитељској кући добио прво образовање. Затим је ступпо у гимназију, а, по свршетку ње, на мелецину у Москви. Своју књижевничку каријеру почео је још ђаком ситним шаљивим причама по хумористичним часописима. Доцније је писао веће, озбиљније ствари које су му задобиле славу и пронеле га широм целога света. Написао је неколико стотина причица, прича, новела и позоришних дела. У последњима није пмао онолико успеха колико у приповеткама. У списима својим Чехов је натуралист, последник Тургењева, Достојевскога, Гончарова п других великих аутора из осамдесетих година прошлога века. Међу његовим делима има овећи број прича из дечјег живота у којима је на јединствен и непостижни начин описивао живот руске деце, нарочито живот спромашне, сеоске дечице коју родитељи доводе у варош на занат.

Смрћу Чеховљевом је руска књижевност изгубила свога највећега и најпопуларнијега уметника у приповеци и новели.

Чехов је п у нас превођен доста по књижевним и, огромном већином, по политичким листовима. Разуме се да ти преводи нису онакви какви би требало да су; можемо рећи да један овакав писац није заслужио овакве преводиоце, те не би биле никаква грешка превести исте ствари, уз остале непреведене, још један пут.

ВласнИК И УРЕДНИК, Богдан Поповић. КАПЕТАН-МИШНИНА УЛ. БР. 17.