Srpski književni glasnik

1930) Cricsn Ањижевни ГЛАСНИК.

са мном такмичи. Ја захватпх у кесу, п доведох јадпика наскоро дотле да је, да би спасао свој углед, морао опет да банкротира п оде у свет. Тако сам га се отресао. У том крају сам начинио много беспосличара и ниткова!

При свем краљевском сјају и раскошу с којим сам све потчињавао, живео сам код своје куће врло просто п повучено. Као правило сам поставио највећу опрезност; нико осим Бендела није смео, ни под каквим изговором, да уђе у собе у којима сам становао. Док је сунце сјало, затворио сам се с њиме, п то се звало: Гроф ради у свом каблнету. С тим радовима стајали су у вези чести курири које сам за сваку ептницу пзапшљао и примао. Друштво сам примао само вечером, под мојим дрветима, или у мојој сали која је била по Бенделову упутетву вешто п богато осветљена. Ако излажах, при чему ме је Бендел увек морао чувати Аргусовим очима, то је било само у шумареву башту, а ради ње једине; јер језгро мога живота била је моја љубав.

O, драги мој Шамисо, надам се да још ниси заборавио, шта је љубав! Остављам ти овде много што шта да допуниш. Мина је била запета једно љубави достојно, добро, скромно дете. Ја сам њену целу машту приковао за себе; она у својој смерности није знала чиме је била вредна да је само погледам; п враћала ми је љубав љубављу са свом младачком снагом невинога срца. Она је волела као жена, сва се жртвујући; заборављајући на себе, одано мислећи само на онога који је био њен живот, не марећи ма п сама пропала; то јест, опа је волела заиста.

А ја — 0 како сам страшне часове — страшне па ипак достојне да желим да се врате! — често на Ђенделовим грудима проплакао, када сам се после првога несвеснога заноса освестио, сам себе оштро погледао, што сам, без сенке, гурајући овога анђела е подмуклом себичнопћу у пропаст, докрао се п долагао ове чисте душе. Онда се одлучих да јој се сам одам; затим се опет страшно заклшњах да ћу се отргнути од ње и побећи;

2 са =