Srpski književni glasnik

ГУСТАВ ФЛОБЕР 697

„Госпођа Бовари“ је јака реакција романтизму. Ту се Флобер јавља као највећи непријатељ Санду, да се на крају живота поштују и воле из свега срца. Флоберова Ема није ништа друго но личност Сандова, само депоетизована и исмејана. Као да вам свака страна говори: Ема је основ Валентипе, Индијане и Лелије. Или: Ема се васпитала из романа Сандових.

Роман је урнек-дело, јер се писац сав предао послу. Романтик, узима људе као фигуре за исмевање; реалист, анализује мозак Сандове јунакиње, да покаже до како бедних лакомислености доспева сујетна духовитост.

Што се тпче моралног утицаја, „Бовари“ може бити спасоносна или убитачна, може лечити или тровати. Ако се узме тако, да је Ема само требала паметно водити кућу и бити обезбеђена средствима, па да живи лепо и не заврши трагично, — онда књига збиља заводи. Али, ако се узме, као што писац узима, да поремећена, морална равнотежа изазива и материјалну кризу, — књига бива јако морална. Другим речима, биће добра и рђава, према томе ко је чита; сваки ће радити онако, какав је у ствари. Значи, дакле, да је књига немарног дејства. Свака реалистичка књига, ако је добро састављена, учиће реду, правилности, честитости, тачности, обазривости. Јер су то просечне особине: нису врлине, нису пороци и зл0.

„Госпођа Бовари“ је једна тако добро састављена реалистична. књига.

; (Свршиће се.) Бог. П.,