Srpski književni glasnik

АЛИ ЕТАН Е. 703

ништа се више не миче, лађе леже као залеђене у мирноме мору. Настало је право мртвило за Аликанте, ноћни и дневни становници његови сада мирују, ноћни снавају а дневни ручају, па ће и они после ручка да одспавају један сан; у три часа по подне цело Дликанте спава.

Упутим се на ручак лаганим кораком. Напрезање је неупутно. Велику врућину могу најбоље да издрже мирни

· нерви. На југу треба све лагано, по турски; јаваш, јаваш;

иначе ће човек да поквари све задовољство и да проведе све своје време бришући зној и љутећи се на велику врућину — два најизлишнија занимања које човек може себи да замисли.

– Пролазио сам непрекидно кроз непрегледне редове празних винских буради. Било их је на хиљаде. Куд год се оком човек баци наилази на празну бурад, лађе доносе и истоварују само празну винску бурад, где се тргује са празним бурадима, фабрикују се празна бурад; све се око њих врзе у овој жаркој и мртвој сезони за Аликанте. ;

Аликанте тргује много са вином и извози коглавито вино; вино је одвећ јако п слади, те стога за сто није, доста је слично малаги, али само нешто опорије. Количине извезеног вина огромне су. Кад се човек запита куда иде толико вино, кад се у свету врло мало тога вина троши, онда ће доћи најлакше до закључка п уверења да сва оваква вина служе понајвише за поправку и справљање разних вештачких вина у Европи. У опште велики део шпанских вина, по готову сва, изузев само Хереско и Малагу, служе за фабрикацију разних вина по Европи. Она дају само мирис и алкохол својим потомцима у наслеђе, све се остало вештачки додаје.

Кад већ говорим о шпанским винима, а то је за Шпанију једна од најважнијих ствари, морам напоменути u једну ствар која ме је прилично зачудила. Од неколико дана почео сам да пробам разна вина, свакога дана бар по једно или два, али нисам био са њима задово-