Srpski književni glasnik

704 СРпски Књижевни ГлАСНИК.

______________________--_=-

љан ; јер су мало личила на вина шпанских „бодега“ по Европи.

Сењор Федериго, с којим сам данас ручао, рекао.

ми је ово : „Вина су, вели, као и ношња; сваки је исправља и поправља по своме укусу, мислећи да није ништа променио“. И онда ми је поводом тога испричао овај свој доживљај:

„Ја тргујем, рече он, са једном великом кућом у Берлину, п мој клијенат, који тргује са шпанским винима, позове ме једном на костимску забаву у својој кући. Забава је била врло сјајна и мене је нарочито привукло лепо одело госпође домаћице. — При крају забаве, упитаће ме домаћин како ми се допада забава, а нарочито како ми се допада одело његове жене. Ја му одговорим да ми се јако допада и да сам га цело вече на лепој госпођи посматрао и дивио му се. — Па да ли је тачно изведено7 упита ме он; ви најбоље то можете да оцените7 — Извините господине, одговорих ја, али — ја се врло мало разумем у немачком народном оделу; — веле да га има врло многостручног. — За име Бога, господине, на то ће домаћин убезекнут, та то је шпанско народно одело, одело једне праве сењоре из Аликанта, а Ви га не познајете! — Одело госпође Мајер личило је исто толико на шпанско, као и вино које је господин Мајер правио од мојих аликантеких вина“.

Ако би хвалили само шпанска вина, а нарочито оне из околине Аликанта јако би се замерили шпанскоме столу — „табл д'оту.“ Нигде у Европи нема тако богатог стола као у Јужној Шпанији. Ред јела која добивате, необично је дуг, тако да човек, и при добром прохтеву, мора чешће да одбија по које јело ако му се по изгледу не свиди. За време једнога обеда послужиће вас са једном или две врсте рибе, три до четири врете разних печења, неколико врсти најразнијих хладних јела, салате, варива, маслине справљене на два или три на"чина, печурке, и често по дванаест до петнаест, врети воћа. Нарочито се са воћем тера велики луксуз. У јулу