Srpski književni glasnik

Бе a зе У ИСА А

\

АИК ит. E. 705

п августу имате најлепше трешње и то црне и беле, смокве, банане, бадеме, лешњике, различан бостан, брескве, наранџе, грожђе свеже и суво, п све ово у тако великим количинама да се после ручка често п не познаје да је што из судова узимано.

Вино се не плаћа посебице, но иде уз ручак. Сваки добива по једну пуну боцу; сем ње на. столу има јоште повише пуних боца које стоје на расположењу гостима и о којима се не води рачун.

При свем том изобиљу Шпањолци су врло умерени у јелу, много умеренији и од самих Италијана. Обичај је да сваки гост служи вином своје суседе с десна и с лева; искапити чашу у друштву и при столу сматра се као неуљудно и простачки, у чему се најбоље огледа шпанска. учтивост и умереност нарочито код средње и више класе.

Кроз средину вароши води широка улица, која је засађена п служи у исто доба као шеталиште. Како је мало узбрдице, то је пут са обе стране шеталишта остављен за кола а средина је остала узвишенија, по свој прилици на природном земљишту. Овим је добивено двоје: добивено је једно лепо шеталиште, више но побочне путање за кола, слободно од велике прашине ип лупе кола, а уштеђено је на излишном откопавању. Ивице шетница пмају доста високу гвоздену решеткасту ограду и клупе са обе стране. У вече је ова шетница дупком пуна. Али опет ту не долазе сви млади Шпањолци и Шпањолке. Многи се састају на прозорима и пепод балкона, певушећи или ударајући тихо у гитар, да само она може да чује на коју су ти тихи звуци п упућени.

У Аликанту сам први пут видео тај чисто шпански начин изјаве љубави. Сви су чули за главне предмете ове љубавне мелодраме у два лица : гитар, естудијантина, свилене лествице, гвожђе на прозору, балкон, пољубљена па бачена ружа са балкона у капу драгана, шпада и, напослетку, један угушени врисак и последњи уздах. Све

5