Srpski književni glasnik

АДИ ВЕТА ЛСИ E, 707

Мадрид; Аликанту остаје само хвала да има лепе даме, а Мадрид их држи на своме крилу и у њима ужива.

Занимљива. је сличност Аликанта с градом Бари у Италији; оба тргују поглавито са вином, оба су осредњи градићи и скоро исте величине, и што је најчудноватије, оба славе истога свеца: Светога Николу.

Сан Никола де Бари је најлепша црква у Аликанту, саграђена 1616 год., у ренесанском стилу, без много украса, од прилике онако као што је зидан и Ескоријел. Овај позни ренесансе распрострт је доста у Шпанији под именом „стил Ерерин“. Ерера је, као што је познато, саградио Ескоријел. На жалост, црква св. Николе није још довршена, нарочито споља; изнутра је готова и нема ничега. .нарочито занимљивог.

Обновљени део вароши лежи близу обале морске; врло је чист, и зграде су зидане истина без великог луксуза, али својом чистотом и новином чине врло пријатан утисак. Сваки спрат, а има их обично три до четири, има свој ред бавкона, саграђених са извијуганим гвозденим шипкама. У лето 1873 године комунистичка влада, за време велике побуне, ударила је велики намет на Аликанте, и наредила бомбардовање вароши с мора, да би их на плаћање приморала. Бомбардовање је, веле, вршено и са петролејским бомбама, које су на више места запалиле варош.

(Свршиће се.) С. Зорић.