Srpski književni glasnik

RP RO OON

КАД Је. Спаљено Тело Св. САВЕ. 35

Патријарах Пајсије, дакле, са нарочитим мотивом приписује њему не само наређење да се спали тело светитељево него и да је то извршено док се Синан бавио у Београду. али то је могло бити само 1594 а никако 1595 године. Сем тога, и све друго у наведеним речима претпоставља дуго Синаново бављење у Београду, и то у пролеће, а то, према горе изложеним фактима, никако није могло бити 1595 године. :

Ако пак питање о времену спаљивања тела Св. Саве треба доводити у везу са Синановим бављењем у Београду, има још један разлог са кога то спаљивање треба ставити у годину 1594, а не у 1595.

Прве године Синан је имао пи непосредног разлога за тај корак. То је покрет Срба у Банату, који се јавио још у пролеће те године, и први знак ол њега био је спаљивање моста што га је Синан био подигао на Ду-

наву.! То су учинили Срби који су се у оном крају били дигли на оружје, и о којима биограф Св. Саве, Иван Томко Мрнавић, вели да су на заставама имали лик Св. Cane. И ако је овај факат, што га наводи Мрнавић, колико толико приближан истини, има се довести у везу са почетком устанка у Банату 1594 а не 1595 године, јер

како та је Срећковић објавио, јер, прво, оно што је објављено није један него три записа, преписана из неког старијег рукописа, и друго, тамо нема свега што је Срећковић изнео. Запис, који се тиче овог питања, други по реду, гласи: „Потомљ паки, наставши велицћи рати, ходи цар» Мемед» с' великок сило на Босна, и ничтоже не ползчи, возвратисљ у Цариград», и отставшал воиска возвратисл са сераскерсомљ Синанљ Пашомљ вљ Б%лиградљ на Сави рецћ и ДУнав8 зимовати в' лђто Ж а. ф. п. 3. (1586). Потом за овим долази трећи запис који, по предмету, има везе са горњим, другим, у коме нема ничега више од већ саопштенога. Према томе све оно о преласку турске војске преко Драве и Муре, о Зриновићу и о спаљивању 'тела Св. Саве јесте просто уметак Срећковићев (Тевтер манастира В»љавче налази се сада у Народној Библиотеци у Београду под Ркп. бр 56 Гој.).

!О устанку Срба у Банату 1594 године, 19.

21514 е т.

8 Ор. с 16., 293.

54