Srpski književni glasnik

38 СРпоки Књижевни ГЛАСНИК.

теријала, као и дрвенарије за подизање мостова. Међутим вест у оном пиему Јована де Марини од 10 априла, ако се њом наређење о подизању моста код Београда хтело приписати Синану као скорашње, а не још из декембра 1594 године, погрешна је, јер се из необавештености Синану приписало оно што је било Ферхатово: Ферхат је у пролеће 1595 издавао наређење о подизању мостова на Дунаву,“ а Синан је за то време био у прогонству, далеко од Цариграда.

Да, Синан је, заиста, у доба кад су подизани мостови на Дунаву у пролеће 1595, и кад Г. Ивић мисли да је издавано наређење о спаљивању тела Св. Саве, био збачен, лишен и звања и утицаја на државне послове, и прогнан далеко од Цариграда. И то не тврде само турски извори што их је навео Хамер у свом делу, него то каже и један од најбоље обавештених ондашњих страних посланика у Цариграду. У депеши млетачког баила, Марка Вениера, од 6 марта 1595 године, вели се јасно како нови султан није био задовољан Синаном, те га је збацио са ранијег високог положаја и прогнао у неко место у Грчкој, десет дана хода далеко од Цариграда.“ Истина, Синанови пријатељи, а нарочито Ибрахим, каснији велики везир у години 1596, радили су да га по · врате у милост код султана, и док су то чинили на једној страни, на другој су потпиривали нереде спахија и јаничара,“ али по речима тог истог добро обавештеног

1! „Parimente per avisi secreti pervenuti al ceonsiglio di Sua Maesta a'intende che in Belgrado et in Buda erano fatte provisioni čopiosissime di zappe di badili et di diversi instrumenti per guastatori, di gran quantita di polvere, di legnami per far ponti di barelie et čatene per passare et per attraversare til mi... (D:o c:t men te, vol: Ш part. 11,89).

> Doečeumente, vol. II, part. II, 95, vol. XII, 46 и др.

3 „Sinan finalmente par la mala sattisfattione havuta di lui dal Reč e stato deposto etmandato alle 10 Chiese luoco diseosto forae dieci giornate di qui nella parte della Grecia...“ (Doceu mente, vol. ЈУ, раг. П,. 190).

i Documente, vol XI, 381; vol. XII, 1958 n np.