Srpski književni glasnik

~ BeEH:RKAMEBH КОНСТАН.

године, када га је отац узео к себи у Холандију и предао на васпитање једноме строгом учитељу.

Дете показује прерану и врло велику интелигенцију. и његова писма која је писао својој баби. када му је било само десет година, изненађују не само својим књижевним обликом 10 и чудним и дубоким схватањима и искуством живота. У дванаестој години почиње писати прве књижене покушаје. нарочито стихове.

Када је одрастао. отац га шаље у ОксФорд. на универзитет. одатле у Немачку. у Ерланген. после тога опет у Енглеску, у Едимбург. (787 он је свршио университетске студије. и, већ прожет либералним M виговским идејама, долази у Париз где ступа у везу са Мармонтелом, Ла Харном и осталим писцима онога времена. Идеје ФИЛОЗОФА и енциклопедиста га заносе, нарочито Волтерова учења обузимају његов дух. и он тада потпуно израђује своје идеје које ће кроза цео свој живот бранити. При том. оп живи. расипајући време. новац. здравље. Тада се упознаје са Г-ђом де Шарјер. једном умном женом, списатељицом неколико лепих романа, и ова „прва кума новога Шејрибена“, имаће врхо велики. утицај Ha развој његова. духа. и о њеном добром утицају проговориће он у првој глави Адолф“.

Из Париза одлази у Браунштајг. где постаје шамбелан великог војводе. Ту. у дворској служби, у једној неинтелигентној средини. он се рђаво осећа, са својим слободе њачким идејама и са оштрим и продирним духом који је тако јасно видео смешне етране и ругобе људске. Тада се, [789. у својој двадесет другој години жени, са бароницом Вилхелмином Фон Крал. старијом од њега, ружном, без новаца, ћу, JbIHĆBOM. ca којом се исто тако Орао развео као што се и оженио. Под сумњом да је јакобинац. буде принуђен напустити Обрауншвајгеки двор, и отиде прво у Швајцарску. затим у Париз. где је Револуција била већ планула.

Рођен у једној републици, васпитан у либералним

идејама. енглеским, незадовољнога и критичкога духа од