Srpski književni glasnik

4 Е У „. у Ј ; # х“, 2 . |: Е "4 »

: ,

к: 2 у :: -

ДУ

с 7

је

Политички ПРЕГЛЕД. 147

земљишту, без могућнога учешћа српских власти; и нападачи и нападнути су били турски поданици. Најзад, за сличне догађаје изазване од стране бугарских чета српска влада није чинила никада званичне представке у Софији.

После овога свега ишле су кроз Европу и Бугарску оптужбе противу Србије и претње зе рат. Ишло се тако далеко да је из Петрограда чињена представка у Београду и Софији у врло озбиљној форми о могућним тешким последицама и губицима, ако би се дошло до оружанога сукоба.

Прави повод за оптужбе и рат, не може бити у ономе за што се данас Србија оптужује из Бугарске. Тим пре што се из Бугарске и дан данашњи шаљу чете у унутрашњост Маћедоније и Старе Србије; што те чете врше над српским и грчким селима оно зашто оптужују српске и грчке чете, и што је прелаз српским четама спречен. Прави повод опет ће бити у другоме нечему. Опет у Маћедонскоме Питању, које полако губи бугарски карактер, а добија међународни. 1903 године сва Европа је веровала да је Маћедонија бугарска, и да су Бугари устали у одбрану „потлачене браће“ —- 1908 године се зна обрнуто: и да у „Маћедонији“ има Срба, Грка, Турака, Куцовлаха, и Арбанаса и да је револуција 1903 била покушана за бугарске државне сврхе. 1903 године постојале су две јаке бугарске револуционарне организације, унутрашња и спољашња; прва у Маћедонији и једном делу Старе Србије, друга у Бугарској; 1908 године спољне организације нема, а од унутрашње су остали само делови, и то наједени, покварени, несастављиви. 1903 године био је бугарски егзархат уз бугарске револуционаре, 1908 године је или противу њих или равнодушан према њима. Вера Турака у покорни булгар-милет је пропала коначно. Грчке чете су направиле пустом по крајевима у којима је некада господарио Делчев, Грујев и Сарафов. Српска одбрана је довела четрдесетогодишњу тековину бугарску у скопљанскоме санџаку у питање.

у