Srpski književni glasnik

% „~

159

друго него растурени и често драгоцени листићи из културне историје дотичне земље.

Ми у овај мах имамо пред собом Музичку Школу, која је основана пре девет година и која је сад већу напону свога развијања. Њен постанак није био случајан, нити везан за самовољу појединаца, он је изазван потребом, и тесно је везан са историјом Београдског Певачког Друштва. Кад је то друштво било већ ухватило дубљег корена и почело показивати све више и више успеха, тада се осетила потреба за спремним стручњацима у музици и за публиком која ће моћи да разуме и вишу музику. И тада су три наша музичара, Г. Г. Цветко Манојловић, Стеван Мокрањац и Станислав Бинички дошли на мисао да оснују Српску Музичку Школу. Први директор те школе био је и остао Г. Мокрањац. Правила која су онда донесена важе и данас. Тек ове године се предузело да се та правила у неколико измене и прошире, према новим и већим захтевима школе. Да је Музичку Школу изазвала истинска потреба, да она има свој разлог опстанка и да из године у годину све више напредује, показује најбоље број ђака, који је прве године био 30, друге 50, па после стално растао док се ове године није попео на 126. Неколико свртених ђака сад су учитељи музике у средњим школама. Најзад, вероватно да се и оно интересовање последњих година за „музикалије“, и њихово распродавање у већем броју, има у неколико приписати утицају ове школе.

Од пре две године Музичка Школа добија новчану помоћ од- државе, Та помоћ износи 3000 дин: годишње. Дејство ове субвенције показало се у томе што је одмах и основан и специјални курс за наставнике, „наставнички курс“, који траје две године. Први пут су сад тај курс свршиле две женске.

Иначе школа је подељена овако. / Приправнички одсек, траје 2 године и спрема сасвим почетнике за 1/ Нижи одсек, који траје 3 године; затим долази [11 Виши одсек, опет за 3 године. Као што се види, „наставнички курс“ је сасбим специјалан и спада ван редовног учења. Њему у неколико само одговора виши одсек. Док се за виши одсек претпоставља редовно учење у школи од пет година, дотле је за наставнички курс, поред шест разреда гимназије или какве стручне школе, довољна и само претходна музичка спрема на виолини или клавиру.