Srpski književni glasnik

158 Српски КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

Скуп Академије природних наука 7 јуна 1908: 1, Приказане су и за Глас ! разреда примљене расправе · академика Г. Симе М. Лозанића: „О електро-синтезама“ и дописника Г. Др. Милорада 3. Јовичића: а) „О кондензационим продуктима етилена и ацетилена под утицајем тамне електричне струје“, 6) „О хетероцикличним

једињењима до сада непознате конституције (аксдиокс-

диацини)“ и в) „О хрому, као елементу, поводом једног до сада непознатог хромишта“. 2, Приказан је и академику Г. Јовану М. Жујовићу упућен на оцену спис Г. Владимира К. Петковића: „Тупимница“ и њено подножје; геолошко-стратиграфска студија“.

Скуп Академије философских наука 7 јуна 1908 године. 1, Приказана је и за Глас П разреда примљена расправа академика Г. Др. Александра Белића: „Почеци српске дијалектологије и Вуков књижевни језик“. 2. Према реферату академика Г. Др. Александра Белића одлучено је, да се расправа Г. Др. Веселина Чајкановића: „О наслову арамејске прераде Езопових босана“ штампа у Гласу П разреда. 3, Према реферату дописника Г. Момчила Иванића одлучено је, да се спис „Немачки преводи у српским забавницима прве половине Х]Х века“ врати писцу Г. Миливоју Станојевићу, пошто се не може примити за Академијина издања. 4, Приказан је и академику Г. Др. Александру Белићу на оцену упућен спис Г. Радослава Грујића: „Србуље у бившем Вараждинском Генералату“. Одбор за Задужбину Николе Г. Мариловића имао је 12 јуна скуп, на коме је донео одлуку, да се ни један од поднетих списа за награду из ове Задужбине не може наградити.

Расписан је нов стечај за награду једног списа са удвојеном наградом од 960 дин., или два са по 480 дин. Сџисе треба поднети Академији до 1 маја 1909 године.

М.

Српска Музичка Школа у БЕОГРАДУ И ЊЕН овогоДИШЊИ КОНЦЕРАТ. — Занимљиво је забавити се судбином појединих културних установа и пратити их у њиховоме развитку. Често незнатни почетци, изазвани приватним заузимањем, постају угледне стручне школе и академије. А нарочито је то занимљиво код младих народа, који се и сами налазе у првим ступњима свога духовнога напредовања. Монографије о таквим установама нису ништа

3 4 “и

1 58 3 4