Srpski književni glasnik

66 Српски КЊИжЕВНИ ГЛАСНИК.

зили у притвору у Котору, а које је цетињски суд за суђење анархистичких злочина већ осудио 1п сопитасшт за велеиздају. После четвородневнога претреса которски суд је ова четири Црногорца пустио испод суђења. Цетињски суд је једнога од њих био осудио на смрт, двојицу на вечиту робију а једнога на шест година робије.

Међу осуђеницима, који су спроведени на издржавање казне у Подгорицу, налазе се најважнији чланови бивше народне странке, тако звани клубаши, који су се морали пред прошлогодишње изборе за црногорску Народну Скупштину повући од политике. По племенима осуђени припадају Васојевићима, Кучима, Пиперима, Бјелопавлићима, Дробњацима, Љешанима, Црмници. Сви су Црногорци и црногорски поданици.

У току овога претреса откривена је у Мостару једна преписка сведока Ђорђа Настића и још двојице Срба из Сарајева, са представницима црногорских власти. Та преписка открива у целој овој ствари једну тамну слику политичке незрелости оних који су данас одговорни чиниоци у Црној Гори. С. ДРАГОВИЋ.

РУСКИ ЦАР И ЕНГЛЕСКИ КРАЉ У- РЕВАЛУ.

У Ревалу, једноме маломе трговачкоме и војничкоме пристаништу рускоме на финскоме приморју, састали су се 28 маја ове године руски цар и енглески краљ. Краљ Едуард, после толико година, вратио је посету цару Ни: коли П. Овај међународни догађај није само акт учтивости; он има међународни политички значај. У лето прошле године потписан је енглеско-руски споразум, којим су регулисана сва спорна питања између Енглеске и Русије у Азији. Важност и корисност таквога споразума упућивали су их и на међусобни споразум о Балканскоме Питању. До њега се није одмах дошло, јер је Енглеска предлагала сувише радикалне мере, а Русија је тражила мере у складу са њеном снагом и утицајем на Балкану. Изненадна засебна акција Аустро-Угарске на Балкану,