Srpski književni glasnik

950 Српски Књижевни ГлАСНИК.

Иза студије у појединостима, везивање израђених места у природну и хармоничну целину, до поступних творевина. Мали број улога и комада, али из: рађених исцрпно, потпуно, без једне безбојне речи у тексту. Текстови: оригинална драма и комедија, добри преводи класичних и књижевних дела. Књижевносш. Књижевни облици и књижевне епохе. Теорија и историја облика у вези с драмом. Историја драме и позоришља. Класична драма (писци и дела; техника драме; позориште; глумци, костими, маска, публика). Средњи век (општи преглед: мистерије, фарсе, моралитети, пасторале). Ренесанс, ново» класична, романтична и модерна драма — по појединим литературама. Преглед најновије драме.

Писци и дела, с анализом најзначајнијих дела, карактеристичних за драмски род, епоху или писца. Историја општа (политичка и културна). Слике великих епоха, момената, догађаја и људи, са свима странама живота, у најкрупнијим карактеристичним потезима. Факта у вези с драмом и позориштем. (Грчка историја у Софоклу и новој драми; енглеска у Шекспиру. и тако даље). Исшорија глумачке вешшине.

Инсценација драме. Књижевна и техничка анализа дела. Методе инсценације. Инсценације старе и модерне. Мајнинговци; Тћеабте Глбге; Антоан; Шекспирова по: зорница; Јоца Савић; берлински КЈете5з Тћеајгег; минхенски КипзЏег Тћеајег, московски Художествени и Мали Театер; Рајнхартово позориште, и тако даље.

Косшими и њихова историја у позоришту.

Маска, мимика, гест (физиологија, психологија и естетика геста).

Стилови у архитекшури, декору и намештају.

Држање, борење, играње.

Основна знања музике.

Посебна предавања о појединим шемама позоришне вешшине. (Слободна предавања изван редовних систематских курсева).

Странч језик (факултативни курс).