Srpski književni glasnik

НУМА РУМЕСТАН. (8) П НАЛИЧЈЕ ЈЕДНОГА ВЕЛИКАНА.

ај После овога успеха и овације, после читавог пљу__ ска похвалних писама, и киселих осмеха својих колега, млади адвокат помисли да је најзад стекао праксу, и "поче стрпљиво очекивати парнице, у своме кабинету из ___ дворишта, седећи покрај сиротињске ватрице, коју му је ___ложио вратар; али ништа се не појави, сем неколико __нових позива на ручак и један леп бронзани кип, поклон од уредништва Шњурала.

Пред новим великаном стојале су исте тешкоће, иста неизвесна будућност. О, те такозване слободне професије, које нису у могућности да зову и маме своју __клиентелу, имају да издрже тежак почетак, пре него _што у мали салон за чекање, узет на вересију, са отрца__ним намештајем и симболичним часовником између рас__ климатаних свећњака, навали поворка озбиљних клиената _који плаћају. Руместан 6! принуђен да даје часове из __ правних наука у легитимистичким и католичким круго__вима; али овај посао изгледао му је недостојан његовог _ гласа, његових беседничких успеха, оних похвала којима је његово име кићено у партијским листовима.

| Али што му је падало још теже, због чега је наро_чито осећао своју беду, то је био ручак ради кога је још увек морао ићи код Малмуса, кад год не би био нигде позван у вароши, или кад год му кеса не би до-