Srpski književni glasnik

"РА

Рао Феу ». ГА У МР ОРИ МИ Ацид" биРиЕ

А ЊЕ = | – а

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

АРБАНАШКИ ПОКРЕТ.

Покрет Малисораца, захватио је и Миридите. Мирдити су најјаче племе у северној Арбанији, из кога је до сада излазило највише бораца за независност Арбаније. Арбанаси муслимани још су само на опрези. Они образују четице, са њима крстаре и старају се да, пошто пото, нашкоде свима турским властима.

Турска војска и ако има доста војника и два добра официра, две паше, Шефкет-Тургута и Етема, с обзиром на теренске прилике и рђаве путеве по Старој Србији и северној Арбанији, до данас је показала мало успеха у Малесији. Турске власти у пећскоме санџаку нису биле моћне да сузбију четовање, макар да им се дају средства за то.

Уверавања која се дају из Цариграда: да турска експедициона војска напредује покоравајући католичке Арбанасе у Малесији; да су нетачне вести о побуни међу Мирдитима; да су преувеличане вести о кретању чета

арбанаских и арнаутских око Пећи и Ђакова; — при:

мане су с неверицом. Европска штампа, нарочито енглеска и руска, узела је ствар сада озбиљније И ако се акредитивало мишљење да мора неко с поља, близак по вери,

да помаже католике Арбанасе у њиховоме устанку, ипак

се зна да он није само вештачки подржаван. Из других извора зна се да има међу Малисорима и Мирдитима непомирљивих непријатеља данашњем режиму у Турској.