Srpski književni glasnik

32 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

који је већ на походу делио чаброве црвеног вина са Шарцем, дошао је у Лекине дворе крвав до очију, и ту је још од недеље до недеље, пре изјаве, продужио пити. „Нешто је блеђан у лицу“, каже једна враг-девојка за њега.

Кад је могла она сиротица, што не вечера кад руча, одбити Марка, какво је чудо онда, што Роксанда, богата, охола, разнежена и ћудљива, неће за њега ни да чује. Марко по свој прилици држи, да је потпуно довољно, ако он хоће девојку, па да се сврши та епизода, која је у његовом приватном животу, што се искључиво претворио у јавни, забачена на последње место међу његовим великим несебичним бригама.

Ипак, он, који није зазирао од ћери краља Шишманина, чини један уступак Роксандином гласу пре, јер је још није видео. Чак би се рекло, да он помишља да може бити одбијен. Свој лични понос он би најзад и жртвовао, али, док их не одсече, везује Роксанди руке, ограничавајући јој избор на себе и два своја побргтима, Милоша и Рељу. Ова његова необична обазривост биће мало намештена због крајње сцене, у којој ће Роксанда изгрдити и извређати редом све три српске по избор војводе, те да Маркова освета изгледа мање свирепа.

Док јунаци језде девојачком двору, народна песма као да указује на њихове шансе. Најпре је „весео“ Марко поред Милоша, а после су обојица „јадни“ поред Реље. (У једној слабијој и новијој песми која је то исто само доста друкчије, у У! књизи државног издања, Реља одиста и узима Роксанду, са Марковим благословом приге). Из сасвим других разлога,

као што ће се доцније видети, ја сам узео ово указивање за |

готово.

А јунаци у поље призренско, а Лека их кроз дурбин сагледа. Капије се отворише, хитре слуге коње прихватише, домаћин се ижљуби са гостима, уведе их на чардаке, па посади за постављену софру. После овог пролога завеса се диже и комад почиње.

Марку се најзад одвезао језик, те после дугог чашћења, свакојака разговора о народним стварима и згледања, видећи да их Лека не пита за узрок доласку, отвори му срце.

Лека му у неколико речи одмах објасни ситуацију, која Марку не иде у главу: Роксанда је самовољна и досад је од-

79 ЖАНР Ура рау

ји '4