Srpski književni glasnik

СЕСТРА ЛЕКЕ КАПЕТАНА. 5

млетачки чини јој се све више зашећерен а његова ласкања изанђала. Само је буни Рељина хладноћа према њој. Охола и бесна научила је да одбија, те јој не иде у главу да јој когод може одолети. Смотривши да он указује неку релативну пажњу оној дворкињи а не господарици, тумачиће то смерношћу или обзирима према побратимима, па ће покушати да га изведе из резерве, удешавајући по извесном плану разне игре.

Она је у том немилосрдна, и у почетку јој је заиста стало, као што Реља подозрева, да га привуче па онда одгурне, казнивши га за непристојност. Кокета се игра са ватром на којој ће се опржити. Њену ћудљивост највећма осећа њена околина. Она, дурљива и неразложна, прелази према њима свима из мржње у љубав, из љубави у мржњу, прети им, тера их, брани их, обдарује, подбада једне на друге, измишља, зановета, мири се, бури и мази у један мах, беспослена и засићена посластицама. Пред њом је на сточићима воће сваке врсте, бадеми, грожђе, смокве, жуте наранџе, дуње у меду куване, изобиља вина са Истока, слатке малвасије, бенђелука и миришљаве водице. Забава у част гостију може по. чети пред вече; запалиће се велики светњаци, те ће се башта заблистати с краја на крај и испунити веселим жагором, музиком и песмом раскалашних младих људи и жена Одсев ће пасти кроз густо грање и на Марка све натмуренијег и зловољнијег. Њега ће раздрагано коло овлаш окачити, али ће беле несташне девојке прнути као преплашене птице, кад му сагледају зубе испод накострешених бркова „колико јагње од пола године“. Из даљине ће му после пркосити, док их Реља не опомене на ред. (Никако не подлећи јевтином искушењу, па честитог Марка попут Ахила у Лепој Јелени уплести у ове игре).

Реља све већма расте у очима околине. Дворани Роксандини видеће, да јој је он моментани циљ, те јој усрдно помажу да га насади. Има у том и злурадости, нарочито у оног Млечића, који не трпи такмаца и уљеза.

Са свог меког кићеног престола, у цвећу и блеску, бела и бледа од пригушеног гнева, лако поруменелих јагодица, раширених ноздрава како узбуђено дише, са једним кобним сјајем у крупним очима и гласом мало храпавим, нервозна и помамна као никад, Роксанда ће поставити Рељи питање тада