Srpski književni glasnik

Па +

УСТАВОТВОРНА ВЛАСТ И ПРОМЕНА УСТАВА. 43

Уставом од 1835 није изречно предвиђено да се он може цео мењати. Али целокупна промена Устава нити се забрањује, као што је то случај с грчким или норвешким уставом, нити су нарочито изузете од промене извесне одредбе, као што је то учињено у Уставима француском и португалском. Кнез и Државни Савет могу, било у једном предлогу, било у посебним предлозима у току две или више година, пред. ложити за измену све чланове Устава од 1835 године.

Сем своје уставотворне функције Народна Скупштина има и других.

Ако изумру сви потомци династије Обреновића, који по чл. 26. и 27. Устава имају право на наслеђе престола, а последњи Кнез из те династије ни на три опомене Државног Савета није за свог живота одредио престолонаследника, онда Државни Савет и Народна Скупштина бирају „најспособнијега и најдостојнијега мужа између себе, и моле спште народно Султана да призна и погврди њега у наследном достојанству кнеза српског“... 4

Ако би се пред Државним Саветом и Народном Скупшиином делом осведочило да је најстарији син Кнежев малоуман или због каквих телесних недостатака неспособан за кнежевско достојанство... долази на престо његово потомство.

Народна Скупштина при ступању сваког новог Кнеза у споразуму с Државним Саветом уговара с: Кзезом његову цивилну листу и апанажу за чланове Кнежеве породице (његову децу, браћу и њихову децу). Цивилна листа Кнежева јед. ном утврђена не може се без пристанка Народне Скупштине повисити, ни без одобрења Кнежевог умањити.

Никакав данак не може се наложити или ударити без одобрења Народне Скупштине, јер само њој припада право располагати данак на народ. Данак се одређује само за једну годину и ако се по истеку године види из рачуна државне благајне да није довољан шо ће га Народна Скупшшина за другу годину повисити колико треба да би се покрио мањак.

Народна Скупштина има право контроле над утрошком народног новца, и морају јој се давати сваке године ра-: чуни о томе.

Народна Скупштина нема право законодавне иницијативе нити суделује у опште у изради обичних закона. Али она има права представити Кнезу и Државном Савету разне