Srpski književni glasnik

ГРАФИЦА РОЗЕНБЕРГ И ЊЕНИ „МОРЛАЦИ“. 117

тересантнијем од најсавршеније цивилизације, чије су нам добре и зле стране одавна и подједнако познате“.

Та идеална земља, то је Морлакија. Дивљи словенски сељаци које је Европи открио њен пријатељ Фортис, четрнаест година раније, у своме Лушовању у Далмацију, то су "ти срећни смртни који увек имају „тихе насладе једног жи_вота који се слаже са наклоностима природе“ и који „за _ данас не познају других закона до закона природе, другог "права до силе“.

У средини једног света блазираног и фриволног, графица Розенберг гајила је нарочитих симпатија за мушку поезију простих и варварских нарави. Она, која је једном узела за хероје плебејске гондолиере, отишла је у Морлацима много даље и потпуно изашла из света цивилизације. Не слави она у том делу само дивљу природу Морлакије: њено мореи њено стење, неме јелове шуме, зелене водопаде, тајанствене _ поноре и пећине, — у том величанственом декору где цвета задовољство она нам представља једну срећну породицу која „над свима осталима распростираше својим примером дух благе друштвене једнакости“. |

Њен Еден лежи у долини Дизмо, у подножју планине Кри_ зице, на обалама Цетине, најпријатнијем и најлепше обделаном куту целе Морлакије. Ту станује племе Нарзевица, по_томцИ сшарешине Пецирепа, хајдука који се прославио на челу своје чете, жудне плена и крви, страшне Турцима и свима суседима. Стари планински курјак, пошто је целога века пљачкао и палио, богат, уважен и опеван у народним _ поемама, склонио се у Дизмо, засновао своје племе и умро __у дубокој старости, оплакан као добротвор и нежни прароди___тељ свих Нарзевица.

Перван, његов потомак, управља сада овом Аркадијом. · Поштују га, јер је добар и правичан, јер се у младости про славио својом храброшћу. Он је отац и судија целом племену, а под његовом управом влада мир, добар ред и по: шлповање народних врлина. Чувена су његова јунаштва ; још и сад, старац-удовац, пева он уз гусле како је отео лепу Анку од свог непријатеља, богатог поморца Сидранића, и како се оженио њом. Поред њега су два честита сина, Сти__јепо и Жервас. Старији, Стијепо, већ је ожењен врлом Дашом; ___ млађи је још момче. Али је од неколико година старца оп: