Srpski književni glasnik

134 Српски Књижевни ГлАСНИК.

Херцеговине, поставши центар нарочитог санџака, одговарарајући доста тачно својој утицајној сфери, и, нарочито, изабрано као седиште за три аустријска гарнизона, и ако му је граница за Запада, Плевље је имало своју периоду напретка (1880—1908), због које је брзо прешло у ред првих вароши овог краја. Са повлачењем трупа овај вештачки прираштај живота је ускоро опао. Дућани се затварају, људи емигрирају ка Србији, Босни и Америци. Међутим, и данас својом великом пијацом и чистим улицама, Плевље је доста измакло од осталих вароши Санџака.: Како се шума све јаче удаљавала, употреба дрвета је све више опадала: само старе куће у хришћанских малама очувале су босански тип. Кровови од црепа су све многобројнији. Од глине, која се налази у дну поља, прави се опека, од које је саграђен нај. већи део зидова. А виде се већ и минарета и неколико кућа истесаних у лепом, нежном и жућкастом кречнику, одличном за грађевине, који се налази на северној сграни Пљеша.

На Југо-Истоку од пљеваљског поља, и увек саобразно динарском правцу, ређају се неколико других поља, мање правилних, краћих, узвишенијих. Њихова физиономија је знатно различна, јер како су као поређани једно на друго, неједнако су додирнута карстним процесом.

За разлику од плеваљског поља са заокругљеним облицима, са дренажом, на путу корисне еволуције, са ниским дном, покривеног дебелим слојем талога и скоро целог обрађеног, поље Отиловића, издужено скоро елиптично, није обезбеђеног од правилног подземног отицања (Суви Поток), и у колико је то случај, то је само привремено на његовом јужном крају (једва :/; површине). Мада је већ 200 м. узвишено, кречна глина и кречњак су се сасвим очували у најнижим деловима, али кукуруз више не сазрева на овој висини, само по нека њива овса, крупника и кромпира заузима дно улегнућа. Један широк прашњив пут иде по средини. У подножју висија, застртих шумарцима и растовима, леском и крушевином, опет се појављују куће од дрвета у

1 Са својом српском гимназијом Плевље настаје да постане у са+ дашњости као неки мали интелектуакни центар за хришћански елеменат предела и граничних области. Затим, у самом Плевљу се образовало удружење трговаца (Бајровић и Комп.), централизујући највећи део промета у Санџаку.