Srpski književni glasnik

Одломци из СТРАНИХ КЊИЖЕВНОСТИ. 143

Једног јесењег јутра, блажени Маел, који се шетас долином Кланжа у друштву једног калуђера из Иверна, по имену Билоха, виде како путем прођоше гомиле свирепих људи, натоварених камењем. У исто време зачу како са свију страна крици и преклињања дижу се из долине ка мирном небу.

И он рече Билоху :

— Са тугом ја запажам, сине мој, да се становници овог острва, од како су постали људи, понашају мање мудро него пре. Кад су били тице свађали су се само у доба љубави. А сад се гложе у свако доба; замећу кавгу и лети и зими. Колико су пали са оне мирне величанствености која их је, владајући над скупом пингвина, чинила сличним сенату какве мудре републике !

· „Погледај, сине мој Билоше, тамо према Сирели. Баш сад се у свежој долини налазе дванаестак људи-пигвина, и они се труде да једни друге премлате ашовима и будацима којима би боље било да раде земљу. Међутим, још свирепије од људи, жене ноктима раздиру лица својих непријатаља.

Авај! сине мој Билоше, шта је узрок да се они тако кољуг

— Дух удружења, оче, и предвиђање будућности, одговори Билох, Јер,'човек је по превасходству створ од пред. виђања и дружеван створ. Такав је његов карактер. Он не може себе да схвати без извесног присвајања ствари. Ови пингвини које видите, о учитељу, присвајају земљу.

— Зар их не би могли присвајати са мање жестинер упита старац. Борећи се, они се грде и прете једни другима. Ја им речи не разазнајем. Судећи по тону, оне су гневне.

— Они се узајамно оптужују за крађу и отмицу, одговори Билох. То је главни смисао њиховог говора.

У том тренуткну, свети отац Маел, склопивши руке, пусти из груди дубок уздах: |

— Зар не видиш, сине мој, оног манитњака који зубима одгриза нос свом обореном противнику, и оног другога бесомучника који под огромним каменом размрскава главу једне жене»

— Видим их, одговори Билов. Они стварају право; осни-

вају својину; они установљавају начела цивилизације, полажу основе друштава и темеље државе.

— Како то» упита. старац Маел. = Граничећи своја поља. То је порекло сваке власти која бди над редом и безбедношћу. Ваши пингвини, о учи-