Srpski književni glasnik

=

166 Српски Књижевни Гласник.

М

И, умјесто да се, одморна и окријепљена, чета диже на нове лагане, те се, по угледу правих хајдука и четника, спустио у Никшићско Поље и промјерка: неће ли ђе закучити крд: турских брава, или запанути турском каравану у бусију те посјећи коју турску главу и уловити добар шићар — наше немрчипушке остале су непокретне на истом мјесту ђе су се и прилијепиле. Некако им се није кретало ни на једну страну; излежавале су као сивоње и једино с времена на вријеме одбијајући по који мршави дим из загорелих им лула, давали знака живота о себи и од себе.

И, док су они ту наврх будошке ките тако лендованили,

преживали и дубоко мозгали и страшне планове о пропасти.

турске царевине сновали, дотле се сан, господар свију диханија, овим лупежима лагано и лупешки дошуњао, те у ћар-

лијању лахора, зузуку инсеката, певању птица и игри свјет-

лости, облетио око њихових неочешљаних глава, залијепио им се за очне капке и трепавице, и огрнуо их и повио у се као мајка чедо у повоје. И не потраја дуго, а по травној халузи наврх Будоша разлеже се 0 од шест заспалих Чевљана.

Једини је, у дубрави ниже њих, још бдио мали Живко Лелек. Берући и зобљући већ зреле јагоде и- дивље малине, чупајући травке и кидајући докољене и божурове, разгонећи мухе са себе и хватајући обадове на себи и лептирове по цвијећу, дијете је скакутало од жбуна до жбуна, из рупе у рупу а од крша кршу, замарињавало се и чувало стражу дружини. Њ

Над њим и око њега се смркла хиљадугодишња гора.

Црна јеловина извила своје танковрхе бркље небу под облаке, те их чешља, док најнижим својим гранама чеше земљу по

хрбату. Плашљиве јасике успрепетале, па их само стоји дрхат,

као да наслућују крв и покољ. По липама и шумском цвијећу зује пчеле као у уљанику Занесен свим што му ухо чује, а опојен тим што му око види и кожа осјећа, мали

Живко сједе под један зелени дубић, и задуби се у напуњену _

крбуљу јагода, малина и боровњача. Јео их је облимице, присмачући суху и тврду жују, коју је мало прије од дружине испросио.

ДРИЕРИИРРУР РРФУ ИЗ

| |