Srpski književni glasnik

266 Српски Књижевни Гласник.

прошао кроза све части университетске наставе и академских достојанстава, узимајући учешћа у свима наградама што их јавни живот може да да умноме раднику; али је он, с друге стране, био и остао равнолушан према оној врсти јефтиног гласа који се лако стјече, али се још лакше губи, угађајући вулгарним страстима и метанишући пред гомилама.

Као јавни посленик јавља се Нодило већ око заранака уставне ере у аустро-угарској држави. Он се стазом живота упућује као наставник, али га политика убрзо привлачи к себи, и млади супленат задарске гимназије замјењује скоро професорску катедру са уредничким столом и ступа на чело истом покренутог органа народне странке : 1 Магопа!е. Национални покрет у Далмацији водио се, као што је познато, под ло зинком сједињења с Хрватском, за које су своје силе залагали и најугледнији Срби (Љубиша, Петрановић, Сундечић, итд.) под. једнико као и Хрвати. По признању још живих ветерана оне знамените војне, који су се с Нодилом раме уз раме за народну ствар борили, новинарска акција Нодилова била је од непроцјењиве користи за развијање народне свијести у Дал-, мацији. Као уредник првог народног листа (тада још претежито на језику италијанском), он је највише допринио да се национална борба у овој земљи заподјене на здравим основима и крепко поведе циљу. Касније, кад је народна странка почела да скреће са утрвеног пута и да, у неку руку, напушта леберално стајалиште утврђено у изворном програму, Нодило сађе са уредничке столице и заузе поново своје наставничко мјесто. Као професор историје на задарској гимназији, он је, ради своје свестране и сјајне спреме и свога слободног умовања, био прави љубимац својих ђака, од којих су се неки касније у јавном животу прочули, као на пример пок. Сава Бјелановић, и доскорашњи предсједник мини: старског савјета у Црној Гори, Др. Лазар Томановић. Али Нодило није био само вриједан наставник; он је, уз то, био и врстан, свестрано образован књижевник, који је у „Програму“ задарске гимназије, пером у руци, своје ђаке учио како треба мислити и своје мисли исказивати.! „Ако пошту.

ГП У „Програму“ је Нодило објавио прве резултате својих студија из преисторијске археологије и историографије, а под натписом: 1'иото ртти то. Вабриоћпех е Азз!т, итд.