Srpski književni glasnik

.

291

НОВоОПАЗАРСКИ (САНЏАК.

на Северо-Истоку Санџака отвара се једна нова област, једна угнута зона са више долина, са младом пластиком, која, врло подривана, показује активно дејство вода: дрва и шуме по: ново се појављују на високим врховима, док им је подножје обрађено.

По непосредној ивици кречњачке стрмени која пада до 200—800 м., и у пола је скривена шибљацима, храстићима и трњацима, долазе високе шуме, и мало после, ка дну, онде где се топлина кречњака прелама влажним шкриљцима, јавља се права збрка од зеленила, пуна жубора текућих вода; то су дивни кукурузи, воћа!:, и за још мало, у колико се одмиче у напред, излази се у саму котлину.

У своме главном делу, дугачка 6—7 км. од Запада ка Истока, широка од 7—800 м., - сразмерно доста спуштена (560—590 м. висине између висоравни Пештера и масе Рогозна, — ова мала котлина, која и поред својих димензија и свога ексцентричног положаја, имала је и има и даље највећи значај у области, несразмеран значај према својим сопственим средствима.

Ова важност зацело проистиче, са доста слабим уделом, од привлачне снаге коју она испољава на високим околним областима скоро искључиво сточарског типа, као топли, влажни и плодни крај, као нека врста јужног језичка, за свакога ко силази са Пештера. Али за разлику од великих топлих источних равница, ова мала котлина чува кроз целу годину свежину која им је иначе непозната. Воде су изобилне и са наводњавањем још доприносе да увеличају плодност земљишта, које, већ сам од себе веома родно, покрива цело дно котлине.

1 Ту постоји један мали „крај“ који се у народном језику назива „Подгор“.

2 На дну има толико влаге да од тога здравственост Новог Пазара много пати: проценат морталитета је врло висок у овој вароши. Колерична зараза у 1912 је у њој покосила скоро десетину становништва (1100 мртвих). ;

Разликујући се са западне висоравни разноврсношћу својих шума и обрађених поља, и у исто време од источних и јужних равница лепотом својих пошумљених и зелених природа, котлина Рашке је из више обзира тесно срођена својим изгледом са пределима Србије, обележеним умереном и примамљивом живописношћу.

197