Srpski književni glasnik

НОВОПАЗАРСКИ САНЏАК. 293

ДУ зашто после дужих оклевања, када је садашњи Санџак сачи__њавао већ велику Рашку, покрет силажења је превагнуо; _ експанзија је пошла одлучно ка Истоку и Југо-Истоку, пову_кавши као последицу прикључивање византијској култури. На ___ против, пењање на Запад наилазило је на тешкоће разне при: __роде, а нарочито географске, и историја показује да свагда _ кад су Немањићи успели да завладају Босном и Херцеговином, _ ово поседовање је било увек врло привремено. У добу Турака, Нови Пазар појављује се баш на су-

поред њеног ексцентричног положаја, варош, самом приро"дом предела, остаје чвор свију комуникација, и стратегијски ___она је кључ целога Санџака, нарочито данас кад је четири "часа само од српске границе. Врло дуго то је била једина ј главна варош предела, по њој данас цео крај носи име, и она |- о је ту још увек највећа варош! и истовремено најактивнији _ трговачки центар.

У подножју планине, са својим минаретима и црвеним крововима, вирећи из зеленила, Нови Пазар од свију "вароши Санџака из далека пружа најпримамимљивији изглед. " Заузимајући цело дно долине, он се на две стране и по мало __пење на обадве падине, где се ређају куће, са огромним гроб5 _ љима иза њих. Врло дугачка чаршија прелази варош од Се| вера на Југ, и око ње се групишу разне махале. Одсуство _ дрвених кровова које замењује ћерамида или слама, зидови од слабог материјала, ослоњени на немалтерисаном камењу без темеља, број текућих вода, изобиље зеленила, итд., дају вароши већ јужњачко обележје које се слаже са општим ЈЕ цртама угнућа.

Е: 20 са /

мора, са сликама веома свежих боја, и т. д. Овде је као полазна тачка српске народности, јер само ту, још данас, хришћани се означавају једино именом „Срби“. С друге стране распрострањеност и употреба |___ израза „Рашке и Рашана“ доста оправдавају историјску важност која ___ треба да буде приписана утицају произашлом из ове мале котлине. (Види БР. Ј. Цвијић: „Основе“, Ш св. стр, 1191—8555).

_ 1 Нови Пазар спомиње се увек као најнасељенија варош на дубровачком путу. Око половине ХУП века, турски путник Евлија Челебија чуна на 3000 кућа и 100 дућана, 28 џамије и 7 цркава (српских, буарских, латинских) у овој вароши. А. Буе процењује њено становништво Ки на 8000 становника. о ОВ 1856, на 12000; Пи: 1910 | на

позива трију већих долина, на раскрсници трију путева. И

| ду" ђ

. „“ РА

фх МА +

А