Srpski književni glasnik

ИРИНЕ УУ ~

5 КЕ

НОовопАЗАРСКИ_САНЏАК. 51 У унутрашњости мала' круже: кривудаве улице између два реда тарабе, која увек прелази бар висину човека, каткад висину од2—48 м, тако да се икоњаник не може да види од куће која се скрива до самог крова од шиндре. Свака јеу својој огради у опште без споредних зграда и са чатрима иза њих. Код имућнијих муслимана оне се деле на „селамлук“ „харемлук“, увек одвојени један од другог високом оградом. За разлику од чаршије где се живот креће и ври, на против, овде је све повучено: понека група деце или по каква забуљена силуета промакне с времена на време на завијутку какве улице. Овај контраст је врло уочљив.

(Ове вароши не врше какав благотворан утицај на околну област. Оне изгледају да) већ вековима живе истим животом, да испуњавају исту улогу Мада су све оне седишта административних власти (мутесариф, кајмакам, мудир), изгледа да њихов развитак тиме није био ни најмање кренут. Сва њихова улога је сведена да буду центри размене, мање или више активни према своме положају и богатству области. Стока: сир, вуна, коже, мед, платно и дрва овде се сусрећу, измењују се за жита, со, дуван, каву и шећер донесене из даље. Трговина, дакле, оживљава ове вароши,! трговац је овде утицајан човек,

_ Сама ова трговина својом природом и начином на који се обавља до краја карактерише тип старог и рудиментарног живота, који је својствен целој овој земљи. У својој целини она вије тако знатна, што се објашњава слабом густином и сиромаштином овог народа чије су потребе јасно обележене, као и коштањем преноса или тешкоћом и несигурношћу саобраћајних средстава. Према извештају аустријског консула у Митровици, целокупан промет у 1908 години био је 275.000 тона у вредности од 11 милиона круна, и 1909 — 310.000 тона

"у вредности од Љ милиона круна“. Постављен између две

' Осим малих занатлија, које имају све турске вароши, не постоји никаква права индустрија. Фабрикација ћилимова код муслиманских жена изгледа да је постала безначајна, и поред једне мале стручне школе у Сјеници. Иначе, у Санџаку ништа се не ради слично оним богатим и финим везовима косовске равнице.

# Ове цифре односе се на трговину која иде преко Босне и Митровице. Директне размене са Орбијом и Црном Гором могу се у ствари сада и не узимати у обзир, нарочито од затварања црногорске границе.

ЈЕ