Srpski književni glasnik

ОЦЕНЕ и ПРИКАЗИ. 69

Ме Са овим сметњама имао је да се бори и Г. Прохаска, слажући И уређујући своју читанку за трговачке школе. Како и код Хрвата, и ако мало боље но код нас, оригинална стручна литература није довољна за избор са више захтева, морамо састављача унапред оправдати, што није у СПапки могао унети само прилоге првога реда.

а. ~

=

Спапва Г. Прохаске има два дела: „Сјапа! 12 Ноомаске

Ккпј јеупози“ и „Џуод и Кпјеупоз! рјезтсеки“, Као што се

из самих натписа види, други је део управо поетика и исто-

рија књижевности. Ипак писац у предговору истиче, да је и

тај део у главноме за читање : „Ме Кад зе од исешка доо,

= песо да ргостауз! и ЗКкоП 5 ислејет Кој: Сапак рокиза ге' ртодистан Снапо, ! да зе о (оте рогахооуоп“.

у ин део, нешто мало дужи од другог, има девет оде-

| љака : 1. „Замјећ сооаској опЏади“, 2. „Мил Карпан“, 8.

С На 4, „Ттоомпа“, 5. „Ј7 посоуаског хепијор:за“, 6. „Ја

иеомаске роупезн“, 7. „Моге“, 8. „Џхоп гада“, 9. „Џхогап

пагод чјауепзк!“. Сами написи довољно казују садржину оде:

љака. За девети треба напоменути да је цео из књиге Стјепана

Радића. „Се5р; тагоа“ (ланско коло књига Матиџе Хрватске).

Не може се рећи да овај одељак није разноврсан и занимљив. Напротив, обухваћене су све гране живота на којима може радити и развијати се један трговац. Чланци · су, исто тако, узимани са разних страна: с енглеског (говор А. Карнеџија ученицима трговачке школе у Пицбургу „О и5рјећи и рочоуппа“), руског (Толстојево „О зујебКкот јемки“) талијанског (Мантегацино „О ризепји диуапа“, С. Романина „Мјепсапје тога“), немачког (Јиречека : „Оиђгоуаска ооуша и зтеапјет мтјекц“), мађарског („О Возт“ од О. Зотогу!-а) и т. д. Оригиналних чланака је највише од Милана Крешића, СТтј. Радића. М. Граха и Р. Хорвата. Неки су узети из листова (Трстански „И оуд“, „Рођгашт“), неки из календара („Меткит“, „Јадтап“), неки из извештаја појединих друштава или из књига. _ Овоме одељку ја бих учинис две замерке.

Прва је за недовољно пажње Јужним Словенима уопште, Србима посебице. У целој читанци само је лист и по („Кгајемпа 5тија“, стр. 96) намењен упознавању свих привреднотрговинских установа наших, и зато слика наша с те стране