Srpski književni glasnik

УР У (74

МИР У

__Ноћни ПРЕПАД. 883

а изнад свега потмуло одјече болесни, сурови кашаљ који као да цепа прса, промрзла и разлупана контузијама, ветром и ударцима кундака...

Неколико снажних и неспретних удараца руком по вратима, тргли су ме из халуцинације. Аксентије се тромо подиже са свога лежишта, подиже скакавицу на вратима и уз неизоставну псовку, која се тицала дсећег времена, провлачи чупаву главу напоље.

— Кој си ти, брег, — пита он сањивим и промуклим гласом.

— Ордонанс из батољонског штаба. Нека ваш командир одмах иде команданту. Хитна заповест! — чујем одговор из тамне ноћи, испрекидан фијуком ветра.

Узео сам сабљу и револвер, навукао шињел и изишао.

Саплићући се о шаторске конопчиће, клизајући и упадајући у воду по ровчићима око шатора, посрћући под лудим ветром, — дошао сам најзад до командантове земунице. Врата су била на пола отворена и светлост једне лампе осветљавала је простор испред те кућице направљене нешто боље но што су остале. Пред вратима је стајао један ордонанс коњаник из дивизијског штаба, држећи коња за узду. Био је сав мокар: вода се цедила с његовог шињела, улопаног блатом чак до бедара; плава капуљача сакривала му је лице, и ја сам видео само два мрачна ока, која су гледала тупо и резигнирано.

Унутра су већ стајала остала три командира чета. Звецнух мамузама и поклоних се команданту. Он је седео на својој постељи, пушио и био је приметно блед. У руци је држао депешу на црвеном бланкету.

— Господо, наређено је да ноћас наш батаљон изврши једно рекогносцирање у правцу Екмекчикеја-Могиле. Време тог препада одредиће се телефоном. Звао сам вас да се договоримо о начину извршење, — рекао нам је командант и извукавши из торбе карту тврђаве и околине, руком нас позва ближе.

Глава нагнутих над карту, премештајући се нервозно с ноге на ногу, пушећи и пијући коњак, којим нас је командант нудио, ми смо. држали један мали ратни савет. Неколико кратких напомена, одређивање правца свакој чети, уговоречи знаци, и наше саветовање било је готово.

— Идите својим четама, припремите људе и чекајте.

56»