Srpski književni glasnik

4

НОЋНИ ПРЕПАД. 885 '"зитг и ви; сигурније је, брате! — слушам како верни човек из свога угла срдито гунђа. Молим вас да ноћас поведете и мене собом. Ја ћу као ордонанс, тамо крај вас. Требаће вам можда нешто, а кој други може да вас послуша боље од мене2 Немојте ме остављати овде, — и његов глас се лагано разнежавао, док ме је гледао молећивим очима...

(О, то чекање пред борбу увек је страшније но сами ужаси борбе! Визије, слутње, питања: шта ће бити, — замарају мозак и душу и растрзавају живце...

Незнам колико сам дуго пробденисао, и ваљада заморен, опијен дуваном и оним коњаком, — задремао сам на

· постељи. Није то био сан, здрав и снажан који крепи удове

и душу, — већ болесна халуцинација, после које се уста:г

_ отечених очних капака, са главобољом и малаксалим телом.

Писак пиштаљке, оштар и отегнут, као крик барске шљуке, који одјекну логором тајанствено и кобно, дирну ме чини ми се у мозак. Скочих са постеље и погледах у часовник : три после поноћи.

Бацих на себе шињел и прописну спрему, и излетех напоље.

Тамо се већ у густом мраку и мртвачкој ноћи осећао покрет две стотине људи. Пригушене команде подофицира, трескање оружја, звецкање чутурица и грубе псовке мешали су се са пљуштањем кише и жалосним завијањем ветра. Људи су се саплитали и падали преко ашова и пијука, сложених у логору чете после јучерашњег утврђивања; чуло се при: гушено кашљање и болно стењање оних који су се при паду убили.

Постројио сам чету у водној колони и кренуо, полако и пипајући, напред, главном нашем положају. Дошли смо до стрељачких ровова и спустили се у њих. Требало је остати ту до даљег наређења.

Сео сам на један сандук са муницијом позади својих људи, и дигнувши јаку од шињела, очекивао. Лево и десно слушао сам како се примичу остале чете, и чуо како капетан Бригада ласка својој чети.

— Ви сте гарда Наполеонова. Са вама ћу ноћас узети на јуриш Шајтан-Тарлу, па макар га бранила цела армија.

Но кад му предњи редови почеше падати преко гомиле ашова и наслаганих леса, тад се пљусак псовки изли на гарду Наполеонову.