Srpski književni glasnik

552 Српски Књижевни Гласник. |

бивала прибежиште за научне радове сличне вредности, недо- · вољно добре да их Српска Краљевска Академија уврсти у своја издања. Временом, ствари су се поправљале, и оба ова зборника подизала и своје мерило и свој углед. — Овога пута, издајући први пут после рата нову књигу Брасшва (пет- наесту), Друштво Светога Саве издало је у исти мах најбољу књигу тога зборника која је уопште до сада издана. Наме- њена широј интелигентној публици истина више но народу, – ова књига садржи дужи низ чланака о појединим крајевима наше уједињене земље, и, нарочито, о нашим крајевима које · је светски мир оставио изван наших граница. Те чланке писали су, у лаком и приступачном облику, најпознатији наши струч- · њаци; прикупљени у једну овакву књигу, они ће, нема сумње, знатно допринети да се узајамно упознавање нашег народа потпомогне и прошири. Од осамнаест чланака које ова књига садржи, поменућемо као најважније: „Наше Уједињавање за Време Светског Рата“ од Д-ра Владимира Ћоровића, „Наше Земље у Старо Доба“ од Д-ра Николе Вулића, „Државе Срба, · Хрвата и Словенаца“ од Д-ра Станоја Станојевића, „Барања“ и „Банат“ од Д-ра Јована Радоњића, „За Наше Приморје“ од Марка Цара, „Српска Македонија“ од Павла Поповића, „Погранични Словенци у бившој Војводини Штајерској“ од Д-ра Фрање Ковачића, „Српске Колоније у Будиму и Околини“, од Д-ра Тихомира Р. Ђорђевића, „Ријека“ и „Задар“ од Д-ра Ферда Шишића, „Манастир Брана“ од Стевана. Михалџића, „Истра“ од Марина Главине, „Наш Народ и Његова Предања у Јужној Македонији“ од Д-ра Боривоја Ж. Милојевића, и други. _ OG K. A.

„Југословенски Пиемонт.“ (Dr. Leopold Lenard: Jugoslovenski Piemont, Zgodovina Srbije od Črnega Jurija do Kralja Petra. Prvi del, Maribor, 1920. Cirilova knjižnica, Z sv.) Простим језиком испричана нова историја Срба; мањи део: “ историја Срба под Турцима ; већи део: Карађорђева историја у борби с Турцима за веру и слободу.

Британска политика и Балкан у 1918. — (Secrets of Crewe House: The Story of a Famous Campaign, by Sir Campbell Stuart, K. B. E. London, 1920. Crp. 240.) — Opa je ' књига интересантан прилог за историју Светскога Рата; у | њој је изложена, укратко, историја британске пропаганде у ' непријатељским земљама у 1918 години. На челу те службе Дио је лорд Нортклиф. Седиште пропаганде било je y Crewe House y Лондону. Отуда наслов књиге који нас подсећа на сензационе романе. Маја 25, 1918, лорд Нортклиф затражи од Министарства Спољних Послова да Савезници јасно одреде своју политику на Балкану, те да се према томе утврде главне –