Srpski književni glasnik

Нестајање Закона. | i 615

НЕСТАЈАЊЕ ЗАКОНА. . (Крај.)

Влада уредбе која је код нас заменила владу закона, довела је судску власт у тежак положај. Одлика се судске власти састоји у њеној безусловној потчињености закону.

; · Управна власт може, у име виших државних разлога, — и

на своју одговорност, — прекршити закон. Суду то није допуштено: он постоји ради строге примене закона, и не може "оснивати своје одлуке ни на чем другом него на закону. Према томе, и уредбе које управна власт издаје, могу важити за суд само у толико у колико су предвиђене законом. Оне уредбе које би управна власт издавала у име државне нужде, а не у име закона, суд не би смео применити. Разуме се, да такве уредбе које суд не би признавао, не би имале скоро никаквог значаја... Из ових разлога, наш је суд доведен у ову дилему: или да примени уредбе које Влада издаје без нкаквог законског. овлашћења, — и тиме призна да је за њега уредба старија од закона, — или да тим уредбама одрече примену, — и тиме поништи сав ВБладин законодавни рад за ове две године.

Било је изнето мишљење да суд не треба да се сувише „формализира“. Ако Влада издаје уредбе, то је по нужди, зато што још није могућно да се дође до закона. Ту нужду признаје чак и парламент, који би био најпре плоззан да протестује противу тих уредаба којима Влада закорачује у његову властиту надлежност. Зашто ту нужду не би и суд признао после парламента“ Суд стоји истина под законом, али „нужда закон мења“.

Питање није тако просто као што изгледа. Да ли ће суд примити уредбе које се не оснивају на закону, — то је једно питање од чијега решења зависи његов однос према Влади. Докле се суд држи искључиво закона, и признаје само оне. акте управне власти који се оснивају на закону, он је у ствари независан од Владе. Чим би признао важност и оним уредбама које је Влада издала мимо закон, чисто својим ауторитетом, он би се самим тим потчинио Влади. Он не би више стајао под законом, него под Владом. Између њега и обичних административних надлештва била би разлика само по при-