Srpski književni glasnik

· Политички Преглед. 627

па холандска форинта, па француски франак, па грчка драхма, па белгијски франак, па италијанска лира, па наш динар. Најгора је пољска марка (100: 1 динару.)

Нова италијанска влада је изашла пред Народно Пред· ставништво са својим програмом. Унутра, влада хоће да успостави и учврсти ред. Влада Нитијева пуштала је комунисте да раде што хоће, влада Ђолитијева је давала маха фашистима да раде против социјалиста што хоће. јавно мнење је било и против комуниста и са фашистима докле су радили противу комуниста; али сад се окренуло противу њих. Запаљиве главе италијанске не воле ни црвене ни беле гарде; оне воле да по нека и бела и црвена глава прсне, али не све, не грађански рат. И кад је председник владе Бономи рекао да хоће ред и правду, Скупштина му је дала добру већину. Његова већина је наравно скрпљена од разних група, у којој нарочито место има народна католичка партија, која је моћна и по броју и по изгледима за будућност, али до јесени“ ће га држати. Његова већина је тако исто одобрила M његову спољну политику у којој и односи са нашом државом имају одређено место. По ономе што се у Скупштини италијанској о томе чуло, изгледи су да 'ће преговори с Италијом ићи споро, тешко, и о предметима који су већ једном, у Рапалу, решени.

По Уговору о миру с Маџарском она је дужна да уступи западни део своје територије Аустрији, а по томе истоме Уговору наша је држава дужна да уступи Маџарској један део Барање, басен печујских угљених рудника. Маџарска. влада с једне стране настојава да не уступи Аустрији т. зв. „Вигвешапа“, с друге опет да добије што пре печујске угљене руднике. И регулисање овога питања биће повод за тешкоће. У Франџуској се боје да се Аустрија једнога дана не споји са Пемачком, и однесе собом и овај део западне Матџарске, па не би баш много журили Угарску да га даје. Западни финансијери, који су много заинтересовани својим капиталима у Маџарској од пре рата и сада, видели би радо опет да се печујски угљени рудници што пре предаду Маџарима. Наши разлози да не журимо са предајом барањских страна су оправдани; из печујских рудника има се вадити још угаљ за наше жељезнице, како је предвиђено уговором о миру; у томе делу Барање има још доста нашега живља који треба да буде најпре обезбеђен од маџаризације, и белога терора маџарске народне одбране. Ако се обе ствари буду вршиле "под притиском онда ће бити опет затегнутих односа између наше државе и Маџарске, који и иначе нису најбољи. Лака рука Великих Сила је овде више него икад потребна, као што је и наша чврстина неопходна. Треба се навикавати на

40