Srpski književni glasnik

628 Српски Књижевни Гласник.

непопуштања пред пријатељским притиском. Искуство са попуштањем за склапање Рапалскога Уговора, треба да је довољно и последње. Да ли нам не могу што помоћи наши гарантни уговори с Чешком и Румунијом 2

Вашингтонска конференција на којој ће се претресати питање о светскоме смањивању оружања и положаја у Тихоме Океану је осигурана. Јапан и Америка су се објаснили и о другоме делу конференције, т. |. о улози и Америке и Јапана у Тихоме Океану. Рад Конфере...ије биће знатно олакшан, јер су британски председници влада Канаде, јужне Африке, Аустралије, утицали на британску владу да не сматра Европу и даље као средиште око кога се цео свет окреће. Последњи: рат је увукао Америку и јапан у рат, те је ако не променио тежиште светске политике, а оно створио нове проблеме: међу којима је највећи утакмица жуте и беле расе, која добија. све јасније контуре, и зато се Пентар Светске политике померио више Истоку. Велика Британија, која је имала до сада уговор о савезу са Јапаном, напушта га и тражи компензације у равнотежи међу Силама у Тихоме Океану. Ако постане то она остаје најјача поморска Сила и обезбеђује за дуже време сигурност Канаде, Аустралије и Јужне Африке — Француска која је сва европска и медитеранеска, заинтересована је само за проблем разоружања и своје политике према Немачкој. Биће за разоружање и против Немачке.

ИНОСТРАНИ. ПОДСЕТНИК.

Јул 23. 1921. — Грци у Малој Азији однели неколико озбиљних победа: над Турцима.

Јул 27. — Јапан примио позив за Вашингтонску конференцију.

јул 37. — Између Велике Британије и Француске, после оштрих нота, дошло до споразума за изашиљање трупа у Горњу Шлезију.

Авгусш 7. — Састало се у Паризу Велико Веће од представника Америке, Британије, Италије и Француске: оно ће решавати о Горњој Шлезији, о Русији, о Севрскоме Уговору, о Арбанији. Америка. поново узима учешће у европским питањима.

УНУТРАШЊА ПОЛИТИКА. — О ПРИЛИКАМА У ХРВАТСКОЈ.

Прилике су у Хрватској од особите важности за целу државу. Оне знатно утичу на спољне и унутрашње одношаје, на политички, економски и културни живот целога народа. Зато општи изтерес државе захтева, да се те прилике добро проуче и да о њима поведе бригу цела наша јавност. А код. тог дела не смеју Србијанци да се држе по страни, као досада, јер ће на њих пасти тешка одговорност.

Нема сумње, да је држава администрација имала знатна. утицаја на неповољан развој прилика у Хрватској но поли-