Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 43

тај идеал не може достићи, онда је мајоризација свакако много мање зло него миноризација, а још много мање зло од сепарације или ампутације.

За онога који стоји на становишту да Срби, Хрвати и Словенци нису један народ, или да нису једно племе, а то је једно те исто, за тога дакако ствар стоји другачије. Тај има право да захтијева да се држава заједничка Србима, Хрватима и Словенцима, или организира међу-племенским споразумом или, ако се то настојање изјалови, да се заједница развргне. Ал и они који стоје на становишту потпунога народнога јединства имаду право да се таковоме захтјеву свим силама одупру. Кад већ међ синовима нашега народа има и такових који стоје на становишту да Срби, Хрвати и Словенци нису један народ, једно племе, онда је сва срећа да такових има и међ Србима и Хрватима и Словенцима. То до душе звучи мало парадоксно, ал у ствари та чињеница доиста отегоћује сепарацију, и потешкоћа, заправо немогућност сепарације се у очи те чињенице лакше подноси са стране оних који не стоје на становишту потпунога народнога јединства. Ако би, н. пр., само међ Хрватима било такових који отклањају мисао народнога јединства, ови би отпор осталих „племена“ против сепарацији осјећали као неко насиље. Пошто али има и међ Србима и Хрватима и Словенцима такових који не стоје на становишту потпунога народнога јединства, који су дакле у томе питању у начелу сложни, то би они у часу када би приступили извађању племенске сепарације и у териториалноме погледу, морали доћи до спознаје да је териториална сепарација немогућа, не зато што је они неће или што их унитаристе на томе спријечавају, него зато што се никад не би могли сложити у утврђивању племенских териториалних граница.

Још је дакако већа срећа што је већина, можемо рећи огромна већина нашега народа, у најодлучнијим часовима нашега народнога живота јасно очитовала да стоји на становишту потпунога народнога јединства. То је нарочито очитовала у часовима када су се кидали ропски ланци и када је основана држава Срба, Хрвата и Словенаца. То становиште је темељ наше заједничке државе, и тај темељ не може да се сваке треће године мијења.