Srpski književni glasnik

Последњи Аустријски Цар. 55

да је у прву армију Мишић дошао као дојучерашњи и дугогодишњи помоћник војводе Путника, доносећи из Врховне Команде оптимистичко расположење и идеју о прелазу у офанзиву.

2) Да је план за Колубарску битку и њено извођење у великом стилу дело Врховне Команде, а не војводе Мишића, који има заслуге само за онај део операција које су пале у задатак његовој армији.

Докази за све ово налазе се у ратној архиви Главног Ђенералштаба (историјско одељење) као аутентични службени документи, који се ничим не даду побити.

Према овоме ја сматрам да је свако даље дискутовање о овом питању сасвим непотребно.

ЂЕНЕРАЛ ЖИВКО Г. ПАВЛОВИЋ

ПОСЛЕДЊИ АУСТРИЈСКИ ЦАР.

Смрћу Карла ГУ, бившега цара аустријскога и апостолскога краља Њугарскога, нестаје са света једна њпатетичка фигура. Последњи аустроугарски монарх није био трагична фигура, нити је то икад могао бити; он није имао главна својства за трагичног јунака. Син пропалога оца и од матере без какве нарочите даровитости, Карло ЈУ, и да је владао у редовним приликама, не би био 'ништа бољи од осредњих хабсбуршких владара. Овако, он је имао мало времена да се покаже као владалац. Кад је ступио на престо хабсбуршки, двојна монархија је била већ непоправљиво компромитована. Фрања Јосиф, његов дед, бејаше га предао везаних руку и ногу Немачкој. Карло ТУ покушао је да раскине те везе, али је било доцкан; ти покушаји су утврдили само његову слабост.

Надвојвода Карло Фрања Јосиф, унук Фрање Јосифа, бивши цар аустријски, умире у тридесет петој години, после кратковременога запаљења плућа, у Функалу на острву Мадери. Син оца „страдалника“, надвојводе Отона, млађега брата надвојводе Франца Фердинанда, убијенога у Сарајеву, Карло је био без јаке физичке, умне и моралне снаге. Његова мати, надвојвоткиња Марија Жозефа, сестра некадањега саксонскога краља, једна здрава Саксонка, која је својим ружним лицем,