Srpski književni glasnik

374 Српски Књижевни Гласник.

мирани „архимандрит цетињски“ Дучић, који је, на путу између Цетиња и Београда, такође дошао на ту скупштину. Њој Дим. Матић шаље своје дело Преглед исшорије васпиШшања, за „библиотеку сједињене омладине српске“; Владимир Јовановић даје мишљење и — доследно своме дотадашњем управо апостолском раду око омладинског покрета и организације — жели „да сви млади Срби, од свуда и где их има, саставе сједињењем својих умних сила Савез Српске Омладине“, а Алимпије Васиљевић, професор, писмом саветује да „на Скупштини не буде никаквих формалитета, да се не установљавају никакви статути, него само да се изнесу идеје које омладина има да остварава“, као што је идеја јединства целог Српства, и т. д; док, најпосле, Стојан Бошковић, такође професор, жели да ово предузеће има да буде наставак „Друштва Српске Омладине“, која је 1848 постојала у Београду, и то стога што мисли да се цео српски живот усредсреди у Београду, и што све српске тежње треба да се окрећу југоистоку.

И ако је први састанак Српске Омладине 1866 био ван Србије, опет се по овоме што наведосмо види ко је на њу ударио своје интелектуално“ обележје. То беху, дакле, либерали из Србије.

Али не беше политика то што је омладину сакупило овде. И ако идеја о јединству Српства беше идеја водиља која их је све сједињавала, ипак имађаше (Омладина непосредни смер: да се организује као интелектуално удружење. У том смислу беше постављен основ за прва правила, која су имала ове главне одредбе: Српска Омладина саставља се у целину; задатак јој је да усавршава сама себе и буди народни живот у свима гранама његовим, и да казује начине за побољшање материалнога стања народнога, те да тако надокнађује радњу цркве, школе и учених друштава; ради тога састајаће се Омладина сваке године у скупштину, и сваке године на другом месту, што ће решити увек претходна скупштина; Омладина ће издавати две струке књига: „Омладинску Заједницу“ и „популарно написане књижице од појединих наука“ ; најпосле је следовала нека врста завета: сваки члан омладине обећава да ће вршити задатак омладине у своме кругу и према својим силама.