Srpski književni glasnik

:380 Српски Књижевни Гласник.

самостално расуђује о целисходностима ове или оне политике у овој или оној ситуацији.

Јер, ако политика на коју се она овако очајно ограни'чава продужи свој непомирљив став, не само у уставном пи"тању но и у самим законодавним и административним средствима за ублажење данашње националне и државне кризе, крај њен лако је погодити. Залагање Демократске Странке 'за једну политику без уверења и без изгледа на успех, значило би самоубиство без части и без користи за земљу. Ово друго неопростиво. је.

Сви они који не одлучују али сматрају да имају права дати свој глас у моралном форуму странке, не би данас зажалили ову жртву да се она чини за јавну корист. Али се нико у странци, нарочито у језгру које у њој представља србијанска демократија, не може и неће измирити са жртвом која би се учинила за тврдоглаво продужење једне политике без излаза, и за дубље прокопавање једног рова који све очигледније подваја земљу у племенске блокове. Питање је колико још остаје времена да се Демократска Странка, преко тога рова који је почиње ограничавати, врати натраг своме слободном месту и своме природном позиву.

Правилно пројектована али нездраво „фундирана“ за положај једне централне групе, Демократска Странка негирала би данас разлоге на којима је заснована, и напустила би, на штету своју и општу, мисију за коју иза ње нема још одмене исте снаге, и лишила би на тај начин земљу најприродније полуге за равнотежу у данашњем хаосу. Према томе, не о јединству странке, но о њеном животу, одлучују данас одлуке посланичког клуба и.Главног Одбора које треба да затворе данашњу кризу.

Странке преболевају губитке људи, али не преживљују одрицање разлога на којима постоје.

МИЛАН ГРОЛ.