Srpski književni glasnik

ПРОБЛЕМИ НАШЕГ КЊИЖЕВНОГ ЈЕЗИКА

Поједина питања културног и друштвеног живота имају своје доба, доба када је о њима потребно говорити, и када је о њима најпогодније говорити. Поред осталих савремених питања, данас је акутно и питање нашег књижевног језика. У овоме правцу писано је доста у последње време, али је проблем у главном посматран само с једне стране, наиме претресано је увек питање јединства књижевног језика у вези са стварањем једне државе Југословена, и са жељом да се културни развој нашег народа упути једним правцем. Међутим, наш књижевни језик, постепено, и све више, улази у једну нову фазу свога развитка, и потребно је да наше доба разуме ту фазу, и да види и друге проблеме који се истичу поред питања о уједначеном типу језика. Ти проблеми тицали би се самих појава тога језика, који је тек у стварању.

Посматрање нешег књижевног језика интересантно је и са историјске и са принципске тачке гледишта, али исто толико и са гледишта националне културе и књижевности п10себице. Стога је потребно, као при неговању сваког књижевног језика, унети у посматрање један свестан елемент. То је потребно у толико више што језик којим се служило у разна времена наше културне прошлости не представља никакво јединство ни постепеност у еволуцији, и није увек био у подједнаком односу према народним говорима. Далеко од слике постепеног развоја која се добија при. посматрању француског књижевног језика, или других, класичних или модерних, културних језика, наш књижевни језик показује у прошлости својој неколико типова, а у ново доба наше књижевности развој ненормалан, у скоковима.

У далекој историјској прошлости племена јужно-словенска, раздељена супротним културним утицајима, нису имала ни јединства књижевности, ни јединства књижевног језика; ма да су први почетци хришћанске културе и писмености, на