Srpski književni glasnik

448 Српски Књижевни Гласник.

стварање типа књижевног стила. Појаве на језику најновијих писаца такође су јако занимљиве за посматрање са гледишта психолошке лингвистике. Најзад, како књижевни језик увек и пре свега треба да буде средство културе, средство друштвеног саобраћаја образованих људи, не сме се заборављати на погодбе за његов развој, на услове за његово неговање, и на тенденције у њему. Питање о азбуци, пак, у основи формалистично, не може нас интересовати са практичног гледишта, већ једино као појава о којој се говори, и која се каткад, погрешно, сматрала акутном.

Уношење свесног момента у познавање књижевног језика, његово неговање, неће ни у колико омести правилан ток његовог раввитка, ако су запажања чињена објективно, али, с друге стране, може много допринети његовом бржем формирању и давању веће суптилности и прецизности и формалној и унутрашњој страни језика, и изговору и стилу.

ДР. МИЛИВОЈ ПАВЛОВИЋ.

ОМЛАДИНСКА СКУПШТИНА У БЕОГРАДУ. (1867) (II)

Димитрије Матић, као председник београдског одбора за дочек омладине, поздравља Скупштину „од стране општине и становника ове вароши срдачном добродошлицом“. „Ми немамо — говораше Матић даље — да вам у дочеку покажемо богатства и сјајности. Но, то и не тражите ви, који пригрлисте прост и поштен српски живот“. „Општини овој и Београђанима мило је што у својој средини виде гостију из већине српских и осталих словенских крајева“. „Челичите се, браћо, племенитим тежњама, које већ изнесосте на јавност у својим дојакошним одлукама“,.. „Сад ћете, у име Божије, приступити раду. Нека је срећно! Живела уједињена (Омладина!“ Тако је говорио Дим. Матић, који је у то време био у положају главнога секретара Државног Савета.

Надлежност одбора за дочек би овим свршена, и надлежност Скупштине требала је да отпочне — прво избором председника. Изгледа као да је била већ опредељена личност коју ће Омладинска Скупштина ставити себи на чело. Без колебања и деобе би Јеврем Грујић, уз бурно „живио!“ — како записник констатује — „једногласно изабран за председника