Srpski književni glasnik

458 Српски Књижевни Гласник.

исте погледе на политички морал, ово рекао: „Ви у Грцима не можете наћи правог пријатеља и доћи ћете кад-тад с њима у сукоб. Ви треба с нама да будете, па ћете добити и Солун, који бисмо вам ми радо уступили.“ — Кратко време пре тога рекао је руском посланику у Софији Г. Стојан Данев, у то доба једна од најважнијих политичких личности у Бугарској, како он сматра споразум са Србијом као неопходан, „јер се само њиме може спречити продирање Дустро-Угарске на Солун, који је за Бугарску давно исшакнуши циљ“. Кад нисмо, пре 1915 године, могли веровати генералу Димитријеву, не можемо, после 1915, после највећег вероломства Бугарске, веровати ни Г. Стамболијском.

У једном нарочитом чланку о Бугарској! ми смо показали да „између нас и Бугарске ничега заједничког нема да бисмо могли ићи сложно, ни у природи аспирација, народних и опште-човечанских, ни у националном, управо расном карактеру, ни у степену моралности; и да је, на против, све у супротности једно према другом“. Кад тако стоје ствари, наши нас интереси упућују да, бар још за дуже време, никакав заједнички политички посао са њом не предузимамо, а још мање сад, у тракијском питању, где су нам интереси нарочито супротни.

Могло би се рећи да постоји још једно треће питање које може бити у вези са нашим интересима: буђење турског национализма и повратак Турака у Европу, посматран као такав сам за себе.

Да би се ствар правилније оценила, треба видети какав је данас непосредан узрок томе буђењу турског национализма. Узрок није велики: турски национализам оживео је после једног лаког успеха, после победе над Грчком, над земљом која сама по себи није јака и која је имала да води један за њу врло тежак, колониалан рат. Где узрок није велики, не може ни дејство бити велико, и зато су и последице мање опаспе. Сањарије турских националиста о аутономији Македоније, које потичу више услед угицаја са стране, не могу се данас озбиљно узимати.

г Српски Књижевни Гласник, Нова Серија, књ. П, Број 1, од 1 јануара 1921 године.