Srpski književni glasnik

470 Српски Књижевни Гласник.

знаку великих венецијанаца, једнога ШЏорџона, Тицијана и Тинторетоа, који су знатно утицали и на његово схватање целе слике и довели нашега уметника до оне зналачке, богате и сонорне хармоније боја, облика и композиције која зрачи из оне бриљантне Лежеће жене (црвено и зелено) или из оне дивне Куршизане са огледалом.

С. Стојановић је вајар од расе, обдарен дубоким, првобитним пластичким осећањем и смислом за величину. Тако му сваки кип — и крај евентуалних недостатака и мана носи на себи оно неодређиво обележје живота и истине по коме се познају права уметничка дела. Стојановић, тешући своје скулптуре, теше још и самога себе, и имао је већ, и имаће још, труда и борби при том послу. Али један уметник који је успео да створи ону главу ЖХинеза, ону Младићску главу (зелену) и онај Женски акш са драперијом, има већ пуна права да са поверењем гледа у будућност. Он се већ ослободио Мештровића и Росандића; ослободиће се, свакако, и Бурдела, који још упорно стоји између њега и —Стојановића.

Изложбу је отворио једним сјајним говором песник Јован Дучић, у присуству једне, на београдским вернисажима још невиђено многобројне и отмене публике.

ТОДОР МАНОЈЛОВИЋ.

ПОЛИТИЧКИ, ПРЕГЛЕД. СПОЉНА ПОЛИТИКА. — ИСТОЧНА КРИЗА.

Откако је потписано примирје у Муданији, у неколико су се ствари-измениле. Због тих ствари је одложена конференција за мир између Грчке и Турске, која се требала састати 13 новембра у Уши-у, код Лозане. Шта се све догодило 2.

На дан 1 новембра Велика Народна Скупштина у Ангори, која је оруђе Мустафа Кемала, одлучила је да се она има сматрати од 16 марта 1920 па у будуће као народна влада. Цариградска влада је престала важити. Наследни Калифат ће остати у породици Османовића, али ће Народна Скупштина изабрати другога владара, чија ће духовна својства, таленат и владање бити изнад обичних својстава. Одмах затим она је донела одлуку, и саопштила је представницима европских сила у Цариграду, да уговори донесени од марта 1920 године не важе. Од тога дана сви политички, економски и финансијски уговори и споразуми, као и преговори, престају важити. Два дана после ових одлука у Цариграду је букнула антидинастична буна. Цариградска влада је дала оставку, министри су побегли под заштиту савезника. Представник Ангорске владе узео је власт у своје руке, сменио и