Srpski književni glasnik

474 Српски Књижевни Гласник.

заједничку оставку кабинета, демократски клуб је одлучио да демократски министри даду оставку и тиме изазову пад Владе.

Међутим, противно очекивањима јавног мишљења, Г. Пашић је крајем октобра изјавио да ни он ни његова странка не виде основ за кризу Владе. — Чиме се објашњава ова промена схватања код радикалат Као образложење наводе се са радикалне стране: разлози спољне политике — долазак фашиста на власт у Италији; и разлози унутрашње политике — потреба да се што пре донесу закон о накнади ратне штете, закон о чиновницима, закон о инвалидима. Добри познаваоци тактике Г. Пашића тврде, међутим, да побуде за промену држања код радикала треба тражити у другом правцу. · Г. Пашићу и радикалном клубу није било у ствари стало до кризе. Претња оставком била је срачуната на то да заплаши демократски клуб и појача у њему положај групе Г. Прибићевића, која је за одржање радикално - демократске коалиције по сваку цену. И кад је избором Г. Лукинића за председника Скупштине демократска десница под вођством Г. Прибићевића успела да наметне читавом клубу своју вољу, претња оставком кабинета није више била потребна.

Гледиште Г. Пашића: да није време за кризу Владе, усвојили су и остали министри, и у Влади се одмах повео претрес о програму даљег законодовног радг.

У демократском клубу питање оставке Владе довело је до сукоба између такозване деснице — групе Г. Прибићевића, и левице — групе Г. Давидовића. Левичари су захтевали, полазећи од закључка клуба донесеног пред избор председника Скупштине, да демократски министри изиђу из Владе, кад већ Г. Пашић неће да поднесе оставку у име кабинета. Десничари су стали на гледиште да клуб, према промењеној ситуацији, може. променити и своју ранију одлуку и дозволити својим представницима у Влади да и даље остану на своме положају. Дискусија у демократском клубу, започета 4 новембра, трајала је неколико дана и завршена је и овога пута попуштањем, што се саме ствари тиче, групе Г. Давидовића, која се, чекајући своје време, морала задовољити једним чисто формалним успехом. Наиме, демократски министри ставили су своје портфеље на расположење клубу, али је клуб решио да се са радикалима почне преговарати о ревизији радикално-демократског коалиционог споразума непосредно, не тражећи да Влада претходно поднесе оставку.

Одлуком демократског клуба криза Владе Г. Пашића, то јест бар отворена криза, одложена је. Доклегт За своје трајање Влада Г. Пашића има један разлог који се не сме потцењивати. Он је у овоме. Влада Пашић - Прибићевић представља продужење стања које постоји, и то још стања које за присталице значи власт. Али се исто тако не смеју потцењивати ни могућности нових заплета које у сваком